in

Čast je za RS što je Putin prihvatio orden, da dobiju i drugi predsednici

Čast je za RS što je Putin prihvatio orden, da dobiju i drugi predsednici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predložiti da orden Republike Srpske na ogrlici narednih godina dobiju predsednici SAD, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

„To su predsednici zemalja koje su zaslužne za Dejtonski sporazum“, rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, koji organizuje Treći pešadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Dodao je da je čast za Republiku Srpsku da je ruski predsednik Vladimir Putin pristao da primi orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je Dodik dodelio kao najveće priznanje jednom stranom državniku povodom Dana RS. Naveo je da su iz RS pre nekoliko meseci kontaktirali Putina i pitali ga da li bi primio orden i da je ruski predsednik pristao, naglašavajući da je Putin političar koji podržava poziciju RS unutar Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije odustala od politike neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini, ali da RS „nije pristala da bude dio antiruske histerije“.

On je još kazao da će RS nastaviti da obeležava 9. januar kao Dan republike, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, „još svečanije i radosnije“, dodavši da Republika Srpska želi mir, kao i da „zaštiti svoju tradiciju i ustavne nadležnosti“.

„Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, svi u Republici Srpskoj treba da se osećaju sigurno kao i većinski srpski narod.

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović je navela da se sa božićnog prijema Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH šalje poruka mira, kao i da RS „neguje svoje tradicije, ali da gleda u budućnost“.

Tagovi