in

Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma, opasan po zdravlje

Čaj povučen iz Hrvatske izvezla novosadska firma, opasan po zdravlje

Povučeni čaj od nane iz Hrvatske sadrži sirovinu proizvedenu u novosadskoj kompaniji „Euro herbs“, potvrđeno je za Politiku u Ministarstvu poljoprivrede.

Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane objavio je na svojim stranicama da se sa tržišta povlači čaj od nane iz Hrvatske sa sirovinom, lišćem nane, koja je prethodno bila nabavljena u Srbiji.

Reč je o rinfuznom čaju „menta list“ hrvatskog proizvođača „Agristar“, a razlog je to što su u čaju pronađeni pirolizidinski alkaloidi, piše Politika.

Rizik za zdravlje može biti ozbiljan, upozorio je sistem za brzo obaveštavanje.

„Euro herbs“ iz Novog Sada izvezla je čaj od nane „Agristaru“, kažu u ministarstvu.

„Čaj je uzorkovan na tržištu Hrvatske i analiziran, laboratorijski je utvrđeno da sadrži kontaminent ‘purolizidine’, alkaloid, u količini većoj od propisanog maksimuma“, kažu nadležni i napominju da proizvod nije distribuiran na tržište Srbije i da ga nema na lageru još od 1. januara ove godine.

Kako se navodi, poljoprivredna inspekcija sprovela je vanrednu kontrolu proizvođača i preduzela sve mere iz svoje nadležnosti, a šira kontrola čajeva se nastavlja.

Stručnjaci napominju da je ova vrsta proizvodnje vrlo specifična i rizična zbog mogućih kontaminacija, posebno u nekim oblastima gde se kod biljaka može naći i prisustvo teških metala.

U čipsu proizvedenom u Srbiji otkrivene kancerogene materije, grickalice zaustavljene na hrvatskoj granici i uništene

Izvor: Politika