in

Burne reakcije nakon presude Miškoviću, da li će mu država plaćati odštetu?

Dan nakon vesti da je Miroslav Mišković slobodan čovek i prema odluci Apelacionog suda oslobođen svih optužbi za utaju poreza – iz Miškovićeve kompanije “Delta Holding” za N1 kažu: “Stavljena je tačka na bezmalo decenijsku kampanju koja se vodi protiv” – kako navode – “vodećeg srpskog preduzetnika”.

„Pravosnažnom oslobađajućom presudom Apelacionog suda u Beogradu potvrđeno je ono što smo znali i što smo tvrdili u proteklih skoro 10 godina: da je poslovanje osnivača Delta Holdinga Miroslava Miškovića u potpunosti zakonito i prema važećim propisima. Presudom se naravno ne mogu ukloniti ni gorak ukus, ni objektivne posledice bezmalo decenijske kampanje kojoj je bio izložen vodeći domaći preduzetnik i Delta Holding“, saopštili su iz ove kompanije za N1.

Presudom zadovoljana i odbrana. Advokat Zdenko Tomanović u saopštenju za javnost navodi da je potvrđen stav odbrane da su sve krivične optužbe protiv Miroslava Miškovića bile neosnovane.

“Kao advokat koji je preko devet godina uporno dokazivao neosnovanost i neprikladnost, motive, nesamostalnost i neodgovornost krivičnopravnih optužbi, zadovoljan sam što je moj klijent odbranjen i oslobođen”, saopštio je  Tomanović.

Odluka Apelacionog suda ne iznenađuje – kaže nekadašnji sudija Specijalog suda, Vladimir Vučinić i predsedavajući veća koje je u jednom periodu sudilo u slučaju Mišković. Vučinić se našao na udaru vlasti zbog odluke da na kratko vrati pasoš Miroslavu Miškoviću, nakon čega je mimo svoje volje, ali na lični zahtev povukao iz sudstva. Danas, kaže da mu je slučaj “Mišković” obeležio deo karijere.

“Onda kada sam i doneo odluku da Miškoviću omogućim da na pet dana ode u London, to je bila jedna odluka koja je bila potpuno zakonita i principijelna od koje ja nisam želeo da odustanem, iako su vršili pritisak na mene da je opozovem pre nego što izađe iz zemlje i tako dalje… Možda bi bila satisfakcija da čujem javno izvinjenjenje onih koji su me zaista napadali lično i profesionalno zbog što sam uradio po zakonu, što je uticalo na mene i moju porodicu zaista u jednom negativnom kontekstu i zbog čega sam, eto na kraju, prestao da budem sudija”, kaže nekadašnji sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić.

Hapšenje Miroslava Miškovića 2012.godine, Aleksandar Vučić i SNS iskoristili su za prikupljanje političkih poena, ocenjuje ekonomski analitičar Goran Radosavljević. U slučaju “Mišković” se, kaže, reflektuje i borba protiv korupcije u Srbiji u poslednjih deset godina.

“U suštini, ovaj poslednji slučaj je ‘ekser na kovčeg’ čitave te borbe protiv kriminala i korupcije, koji pokazuje da je on bio u potpunosti ‘fejk’! I to nije možda najgora stvar: najgora stvar je što će to građane Srbije mnogo koštati, koliko je meni poznato pokrenut je arbitražni postupak protiv Republike Srbije, pred arbitražnim sudom u Americi, na vrednost – ako se ne varam – 200 miliona dolara”, smatra ekonomski analitičar Goran Radosavljević.

Miroslav i Marko Mišković imaju pravo da traže odštetu od države i zbog neosnovanog boravka u pritvoru i višegodišnje blokade imovine. Tim povodom se za sada ni kompanija “Delta” ni advokati Miškovića još uvek nisu oglasili.

Kada je podvuče račun, ceh koji će država i građani Srbije morati da plate neće biti mali.