in

Bugarska od Skoplja očekuje promenu Ustava pre početka pregovora sa EU

Bugarska od Skoplja očekuje ustavne garancije za poštovanje prava makedonskih Bugara pre početka pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU, izjavio je bugarski predsednik Rumen Radev na sastanku sa ambasadorima EU.

Kako prenosi bugarski poratl Euraktiv (euractiv.bg), Radev je istakao da Bugarska očekuje razumevanje, solidarnost i podršku svojih evropskih saveznika po pitanju evropskih integracija Severne Makedonije. Radev mesecima insistira da Skoplje promeni Ustav kako bi Bugari i druge etničke manjine mogli da budu uključeni u njega. Navodno, oko 120.000 Makedonaca ima bugarske pasoše.

„Bugarska aktivno radi i podržava evropsku perspektivu svojih suseda na Zapadnom Balkanu kao najsigurniju meru da se osiguraju bezbednost, stabilnost i ekonomski napredak našeg regiona“, rekao je Radev.

„Stoga, Sofija očekuje da u dijalogu sa Severnom Makedonijom postigne konkretne rezultate kako u oblasti ekonomije i povezivanja, tako i u pogledu otvorenih bilateralnih pitanja“, rekao je Radev ambasadorima.

Radev je istakao da se među nerešenim političkim pitanjima ističu poštovanje prava makedonskih Bugara, jačanje zakona o govoru mržnje i narušavanje bugarskog kulturno-istorijskog nasleđa naglasivši da će “ostavljanje tih pitanja po strani usporiti i napredak u procesu evropskih integracija”.

Prema rečima biugarskog predsednika, intenziviranje dijaloga sa Severnom Makedonijom pozitivan je znak, ali Bugarska, dodao je, ne očekuje nova uveravanja, već ustavne garancije za poštovanje prava makedonskih Bugara pre početka pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Tagovi