in

Brnabić: Stručnjaci vode glavnu reč u radnoj grupi za podršku mentalnom zdravlju

Brnabić: Stručnjaci vode glavnu reč u radnoj grupi za podršku mentalnom zdravlju

Radna grupa za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih održala je sednicu u Vladi Srbije, navodi se u saopštenju.

Radnom grupom predsedavala je premijerka Ana Brnabić, koja je na samom startu ponovila da u ovoj radnoj grupi stručnjaci vode glavnu reč, a Vlada Srbije samo podržava i implementira njihove odluke, navodi se u saopštenju.

Današnjoj sednici radne grupe prisustvovala je i delegacija iz Kraljevine Norveške, koja od juče boravi u Srbiji. Norveška je prepoznata kao zemlja čiji bi stručnjaci mogli biti od izuzetne pomoći domaćim ekspertima, imajući u vidu njihovo iskustvo u suočavanju sa posledicama masakra koji se dogodio na ostrvu Utoja, u blizini Osla 2011. godine.

Brnabić se zahvalila norveškim stručnjacima na spremnosti da pomognu i istakla još jednom veliku zahvalnost našim stručnjacima, koji su na sebe preuzeli ogroman teret, još od samog početka maja i tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje.

Brnabić je istakla i zadovoljstvo što se delovanju radne grupe priključio i Filozofski fakultet, koji će zajedno sa članovima izraditi predlog organizacije aktivnosti učenja.

Potpredsednica Radne grupe i direktorka Instituta za mentalno zdravlje Milica Milovančević Pejčić zahvalila se svim članovima Radne grupe na intenzivnom radu do sada i rekla da je primetna izuzetna energija i spremnost za pronalaženjem rešenja. Napomenula je da neretko stavovi lekara nisu isti, ali da razgovaraju o svemu i zajednički donose svaku odluku, na šta su izuzetno ponosni.

Milovančević Pejčić je upoznala goste iz Norveške da je do sada pokrenuta inicijativa krizne psihosocijalne podrške zajednici, što podrazumeva pomoć preživelima i njihovim porodicama. Usluge psihosocijalne podrške deci, nastavnicima i roditeljima na teritoriji Beograda i Smedereva sprovode se u ukupno 13 osnovnih škola, a u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na dnevnom nivou angažovano je četiri stručnjaka. Istakla je da su u Kulturnoj ustanovi „Dadov“, u dve smene uvek prisutna po dva pomagača i naglasila da će u „Dadovu“ pomoć biti pružana svim građanima do 1. septembra.

Ona je takođe rekla da baza pomagača trenutno broji 57 članova. Formiran je supervizijski tim od najiskusnijih eksperata koje Srbija ima i oni rade sa pomagačima. Dodatno, postoji i nezavisni tim supervizora i dvoje stručnjaka koji kontrolišu supervizore, jer su lekari zaključili da je zbog osetljivosti teme, izuzetno važno da imaju trostruki nivo kontrole. Vlada Srbije opredelila je sredstva i svi stručnjaci će biti plaćeni za svoj predani rad.

Predstavnici Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa u poseti Srbiji

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je predstavnike Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa (NKVTS) i Centra Utoja koji su joj preneli iskustva u vezi sa periodom posle tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine, kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba, navodi se u saopštenju.

Premijerka je, kako se navodi, istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja ove godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, menjaju čitavu zemlju zauvek i apsolutno iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih.

Celo društvo prolazi kroz stresni period, ukazala je premijerka Brnabić i dodala da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Brnabić je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovoima Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali.

Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sećanja preneli su premijerki Srbije svoja iskustva posle tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine i ukazali da je u ovom trenutku neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške. To su mere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.

Tim eksperata, koji čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje, prisustvovali su i sastanku Radne grupe za mentalno zdravlje i podršku mladima, kojom predsedava premijerka Brnabić, a u planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Kraljevine Norveške Jorn Gjelstad.