Brnabić sa Fransin Pikap: Demografski problem veliki izazov za Srbiju

Brnabić sa Fransin Pikap: Demografski problem veliki izazov za Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas, u razgovoru sa stalnom predstavniciom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransin Pikap, da je problem demografije jedan od najvećih izazova sa kojima se Srbija suočava.

„Važno je ne samo stvaranje mogućnosti da mladi ostanu i žive u svojoj zemlji, već je važno i omogućiti povratak naše dijaspore. U tom cilju je pokrenut i program ‘Tačka povratka’ koja omogućava stalnu komunikaciju sa Srbima u dijaspori i dostupne informacije vezane za povratak i drugu saradnju sa ovdašnjom državom i ljudima“, rekla je Brnabić, saopšteno je iz Vlade.

Ona je navela i da su prioriteti Vlade ulaganje u obrazovanje na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, u cilju stvaranja moderne države i društva za buduće generacije.

Predstavljajući buduće planove, Pikap je ocenila da su demografske promene prepoznate kao najveći izazov sa kojim se suočavaju, ne samo Srbija, već i zemlje regiona.

S obzirom na to, kako je objasnila, depopulaciona politika će biti najvažnija tema kojoj će ova organizacija, u saradnji sa Vladom i nadležnim institucijama, posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu.