in

Brnabić i Dodik na proslavi Dana državnosti u Orašcu, položeni venci i na Avali

Dan državnosti Srbije, Sretenje, obeležava se danas. Centralna ceremonija održana je u Orašcu, a prisustvovali su joj, između ostalih, i premijerka Srbije Ana Brnabić i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Beogradu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

U prisustvu visokih zvaničnika, predsednice Vlade Ane Brnabić, ministara, pripadnika Vojske Srbije i diplomata, episkop šumadijski Jovan održao je komemoraciju stradalima u Prvom srpskom ustanku. Skupu u Orašcu prisustvovao je i srpski član Predsedništva Bosne i Herecegovine Milorad Dodik.

Ana Brnabić čestitala je Dan državnosti građanima Srbije rekavši da Srbija ostaje na istom putu na koji je krenula donošenjem Sretenjskog ustava 1835. godine, a to je da bude ustavna, demokratska, prosperitetna i poštovana širom sveta, kao i izvor blagostanja za svakog svog građanina.

Ona je na svečanosti, s članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, položila vence na spomenik Karađorđu.

Brnabić je podsetila da je 15. februar značajan za Srbiju i njen narod i zato što je na taj dan obeležen početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine.

“U vreme kada su nove države u Evropi mahom nastajale voljom vladara i samodržaca, jedna mala država velikog naroda vratila se na mapu Evrope svojom voljom”, istakla je Brnabić.

Premijerka je naglasila da Srbija i ove godine dokazala da sledi put inspirisan duhom Dimitrija Davidovića i da je država s plodonosnom ustavnom delatnošću.

“Ustavnim promenama koje su građani 16. januara ove godine izglasali na referendumu, Srbija je postala pionir odvajanja sudske od ostalih grana vlasti”, kazala je Brnabić, napominjući da nova rešenja ne samo da daju primat pravnoj struci pri tumačenju i sprovođenju prava, već da kod građana jačaju percepciju podele vlasti i svest da pravo i pravda u Srbiji nikada neće zavisiti od ličnih odnosa sudija i političara.

Dodik: Srbija nam daje garancije i utočište

Izvor : Tanjug/ Jadranka Ilić

Dodik čestitao je praznik građanima Srbije i Republike Srpske i Srbima “gde god bili”, ističući da je Sretenje zajednički praznik Srbije i RS koji označava dan kada su Srbi nakon “dugovekovne torture i okupacije digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti gradeći slobodu za sve koji ovde žive”.

“Mi u RS obeležavamo ovaj praznik kao svoj, jer smo zagledani u Srbiju kao maticu, jer nam Srbija daje garancije i utočište”, napomenuo je Dodik.

On je podsetio da je Sretenjski ustav, koji je donet 1835. godine na današnji dan, povučen nakon samo nekoliko nedelja.

“Tada je bio previše liberalan za one koji nam drže slovo o pravima i slobodama”, kazao je on, dodajući da su “naši preci udarili temelje onome što je savremena civilizacija i liberalna Evropa”.

Ambasadori zemalja Evropske unije ove godine nisu bili u Orašcu zbog prisustva Dodika.

Venci na Spomenik neznanom junaku

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se danas nizom manifestacija uz najviše državne i vojne počasti.

Izaslanik predsednika Republike Suzana Paunović, uz najviše vojne počasti, himnu i svečani stroj Garde, položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. U pratnji su bili načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu Paunović je napisala: “U spomen neznanom junaku, svim neznanim i znanim junacima koji su svoje živote dali za slobodu Srbije, u znak večne zahvalnosti i poštovanja. Svojom žrtvom učinili ste nerazrušivim temelje naše slobode i nezavisnosti. Vama u večan spomen, nama i potomstvu u večan nezaborav”.

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće u Beogradu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

U Srbiji se danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dva važna događaja iz njene istorije koja su se desila na Sretenje, 15. februara – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i proglašenje Sretenjskog Ustava 1835. godine.

Uoči praznika u ponedeljak je sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave u Beogradu izvršena počasna artiljerijska paljba. Događaju su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, brigadni general Savo Iriškić i zamenik komandanta Garde, pukovnik Željko Gavrilović.

U Srbiji su 15. i 16. februar neradni dani.

Nijagarini vodopadi u bojama srpske zastave

Dan državnosti Srbije biće obeležen i u Kanadi, gde će u Otavi biti podignuta srpska zastava, a Nijagarini vodopadi biće osvetljeni u bojama nacionalne trobojke.

“Naša nacionalna zastava biće podignuta ispred Gradske kuće gde će se vijoriti ceo dan u znak pažnje i poštovanja koje glavni grad Kanade pokazuje prema držvama koje u Otavi imaju svoja diplomatska predstavništva i čiji građani čine deo kanadske zajednice”, rekao je ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević.

On je naveo za Tanjug da je Srbija prva koja je uvela obeležavanje nacionalnog praznika na Nijagarinim vodopadima uz ogromnu podršku Nacionalnog parka, ali i samog grada Nijagara Fols i gradonačelnika Džima Diodatija.

Gradonačelnik i grad godinama podržavaju aktivnost srpske zajednice u Nijagari, uključujući i obilježavanje Dana Nikole Tesle.