in

Britanski izaslanik u Prištini poziva na reintegraciju Srba u institucije Kosova

Britanski izaslanik u Prištini poziva na reintegraciju Srba u institucije Kosova

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, ali da srpska strana kroz napore da destabilizuje Kosovo pokušava da pomeri fokus sa dijaloga. Nakon završenih sastanaka iz ambasade Velike Britanije u Prištini poručili su da je Pič pozdravio napore za deeskalaciju tenzija na Severu Kosova i podstakao reintegraciju Srba sa Kosova u kosovske institucije. „Važno je da svi prekinu krug kriza i opasne retorike i rade na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji“, poručio je Pič, a preneo KoSSev.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu predsednice Kosova, ona je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav prema destabilizujućim tendencijama Srbije, tako što će osuditi takve postupke i što neće izjednačavati dve strane, kada je jasno ko je agresor.

Osmani je ocenila da na severu Kosova naoružane kriminalne bande pod uticajem Srbije ugrožavaju pravni poredak.

Ona je dodala da će Kosovo biti u koordinaciji sa međunarodnim partnerima u rešavanju bezbednosnih izazova i u tom kontekstu je zatražila veće angažovanje Velike Britanije, kao ključne članice NATO i istorijskog partnera Kosova.

Osmani je istakla da je Kosovo posvećeno miru i bezbednosti.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na Tviteru da je sa Pičom razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnoj situaciji i saradnji, pre svega po pitanju bezbednosti.

„Razgovarali smo o našoj odličnoj bilateralnoj saradnji, aktuelnim pitanjima i potrebi da blisko radimo na unapređenju naše saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, sa fokusom na bezbednosna pitanja“, naveo je Kurti.

Tagovi