in

Brisel potvrdio stav za početak pregovora sa Skopljem bez odlaganja

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da su u Briselu jednoglasni u tome da njegova zemlja odmah treba da započne pregovore sa Evropskom unijom.

On je to rekao nakon prve posete Briselu, gde se tokom dva dana sreo sa predsednicima Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Evropskog saveta Šarlom Mišelom i Evropskog parlamenta Robertom Mecolom.

Kovačevski je istakao da su lideri institicija EU jednoglasni u podršci održavanju prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i otvaranje poglavlja bez odlaganja.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je na sastancima u Briselu obavestio partnere iz EU o napretku koji su njegova vlada i nova bugarska vlada premijera Kirila Petkova „napravili na produbljavanju dobrosusedske saradnje“.

“Jasno je pozdravljeno zalaganje dve zemlje za pronalaženje rešenja i intenziviranje dijaloga”, rekao je Kovačevski nakon dvodnevne radne posete Briselu, tokom koje se, osim sa funkcionerima institucija EU, sreo i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Sofija je u decembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, zahtevajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika, a prošle godine je modifikovala zahteve i formulisala ih u dokumentu “Pet plus jedan”.

Nakon formiranja novih vlada u Skoplju i Sofiji, razgovori su intenzivirani. Posle drugog sastanka sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim, u samo desetak dana od stupanja na funkciju, Kovačevski je rekao da su razgovarali i o političkim temama, koje opterećuju odnose dve zemlje, ali da su najviše vremena posvetili ekonomskim projektima, koji mogu brzo da daju efekat.

Tagovi