in

Brine me teška situacija na Balkanu, boriću se za mir po svaku cenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je zabrinut zbog teške situacije na Balkanu i da ima “veliki strah pred budućnošću, te da mu je zato važan predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, planiran za 25. novembar. “Boriću se za mir praktično po svaku cenu, ali situacija nije laka”, rekao je Vučić u ekskluzivnom intervjuu za Jutjub kanal “Solovjev lajv”, čiji su delovi prikazani na TV Rusija 1 i na platformi Smotrim. Poručio je i da su se srpski i ruski narod kroz istoriju borili rame uz rame protiv neprijatelja, te da u Srbiji nema prekrajanja istorije.

„Sve što mogu da ti kažem, dragi prijatelju, je da imam veliki strah pred budućnošću. I zato mi je, između ostalog, važan susret sa Putinom. Boriću se za mir praktično po svaku cenu, ali situacija nije laka“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o mogućnosti rata u regionu, kako je prenela agencija RIA Novosti.

Dodao je da se boji da bi sve drugo što bi mogao da kaže bilo samo dolivanje ulja na vatru i da bi ljudi to mogli pogrešno da protumače.

„Zato ću samo reći da je situacija ozbiljna, nije laka, teška je, bez sumnje“, dodao je predsednik Srbije.

Srbija dobija vojnu opremu iz Rusije po korektnim cenama

Govoreći o vojnoj saradnji Rusije i Srbije, Vučić je rekao da je ona odlična i da Beograd dobija savremenu opremu iz Ruske Federacije po korektnim cenama.

„Mnogo puta smo dobijali pomoć i podršku – oklopna vozila, tenkove, pri tom moderne tenkove. Takođe smo izvodili izuzetne vežbe i imamo odličnu vojnu saradnju sa Rusijom, to nije tajna. Avioni, lovci, helikopteri i još mnogo toga. Imamo najsavremeniju tehniku koju dobijamo po korektnim cenama iz Ruske Federacije, i mnogo toga“, istakao je Vučić.

Još ne možemo da priuštimo S-400

Predsednik je istakao da je Vojska Srbije danas mnogo jača nego što je bila, zahvaljujući i ogromnoj podršci i pomoći predsednika Putina.

Poručio je i da Srbija želi da ima ruski PVO sistem S-400, ali da to još ne može da priušti.

Vučić je naglasio i da će njegov predstojeći susret sa Putinom biti 19. u poslednjih sedam godina, na čemu mu je veoma zahvalan.

„Zamislite, 19. put predsednik Putin je našao vremena za predsednika ili premijera Srbije, 19. put za poslednjih sedam godina. Koliko je energije uložio u odnose sa Srbijom. Beskrajno mu hvala na tome, mi to veoma cenimo“, istakao je Vučić.

U Srbiji nema prekrajanja istorije

Vučić je u intervjuu ukazao i na to da su se srpski i ruski narod kroz istoriju mnogo puta borili rame uz rame protiv neprijatelja.

„Srbi su narod koji je prvi počeo da pruža otpor turskoj najezdi, koji je odolevao oko 450 godina i mnogo stradao zbog toga“, rekao je Vučić, a preneo Tas.

Napomenuo je da su Srbi izborili nezavisnost od turske vlasti kroz ustanke i tešku borbu i da su se hrabro borili i protiv Austrijanaca i Nemaca u Prvom svetskom ratu i pobedili.

„Izgubili smo, neki kažu čak polovinu, ali sigurno više od trećine muške populacije u Prvom svetskom ratu“, istakao je predsednik Srbije.

Ukazao je na to da su tokom Drugog svetskog rata Srbi bili narod sa najjačom antifašističkom tradicijom u celom regionu.

„Srpski narod je u značajnoj meri pomagao Crvenoj armiji i zajedno smo oslobodili Beograd i ne samo Beograd, imali smo mnogo zajedničkih borbi“, istakao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na srpske vojnike i, beskrajno zahvalan crvenoarmejcima, jer, kako je rekao, „ne bismo mogli da oslobodimo našu zemlju da nije bilo Crvene armije“.

Vučić je istakao da u Srbiji nema pokušaja prekrajanja istorije, koji su sve očigledniji u svetu.

„Mi zaista poštujemo ulogu i Rusije i Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Znamo šta su fašizam i nacizam, da ih ne bismo pobedili da ruski i drugi narodi Sovjetskog Saveza nisu učestvovali u Velikom otadžbinskom ratu. Mi smo toga svesni i tome učimo našu decu i tome ćemo ih učiti i ubuduće“, naglasio je Vučić.

Turska prijateljska zemlja, ali imamo različit stav o Kosovu

Vučić je govorio i o drugim temama, pri čemu je istakao da Srbija Tursku smatra prijateljskom zemljom, ali da Beograd i Ankara imaju različite stavove o nizu stvari, posebno o Kosovu i Metohiji.

„Mi Tursku doživljavamo kao prijateljsku zemlju, kao i Rusiju, ali drugačije gledamo na neke stvari na Balkanu. Imamo različit odnos prema Kosovu“, rekao je Vučić, a prenela RIA Novosti.

Podsetio je da je, pošto je predsednik Turske Redžep Erdogan rekao da će nastaviti da traži veću podršku za priznavanje Kosova, on takođe javno rekao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da do toga ne dođe.

Dodao je i da ga ukrajinski lider Vladimir Zelenski nikada nije zvao i da se nikada nije sastao sa njim.

„Ne. Nisam imao priliku da se sretnem sa njim“, rekao je Vučić.

Naveo je da se sretao sa bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom na raznim forumima, ali da se sada zbog pandemije koronavirusa forumi ne održavaju, tako da se nikada i nigde nije sretao sa Zelenskim.