in

Branimir Glavaš se ponovo izjasnio da nije kriv za ratni zločin nad Srbima

Branimir Glavaš se ponovo izjasnio da nije kriv za ratni zločin nad Srbima

Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici su na Županijskom sudu u Zagrebu ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u predmetima “Selotejp” i “Garaža”, za koje je optužnica izmenjena zbog smrti dvojice optuženika – Ivice Krnjaka i Tihomira Valentića.

Uz Glavaša, krivicu za ratni zločin odbacili su Dino Kontić, Zdravko Dražić i Gordana Getoš Magdić, kojoj je sud odbacio predlog za izdvajanje njezinog iskaza iz osječke policije kao nezakonitog dokaza.

Glavaš je dodao kako nije razumeo optužnicu u delu u kojem se navodi da je počinio krivično delo time što je propustio da spreči postupanje Krunoslava Fehira.

“Ako je postupao zakonito, a ja ga u tome nisam sprečio onda nema krivičnog dela ni kod mene“, dodao je.

Uz to, Glavaš je sudu predao podnesak s krivičnom prijavom protiv nekadašnjih glavnih državnih pravobranilaca i aktuelne glavne državne pravobraniteljke, ali i u tužioca u postupcima ‘Selotejp’ i ‘Garaža’  Roberta Petrovečkog jer “svesno krše zakon te ih treba sankcionisati“.

Zagrebačko državno pravobranilaštvo odbacilo je u oktobru 2021. krivičnu prijavu koju je Glavaš podneo protiv nekadašnjeg krunskog svedoka u slučaju ‘Selotejp’ i ‘Garaža’ Krunoslava Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića u Osijeku 1991. godine.

Glavaš je jedan od osnivača HDZ i početkom devedesetih godina bio je ključna osoba u Osijeku, prvo formalno kao sekretar Sekretarijata za narodnu odbranu, a Franjo Tuđman ga je u decembru 1991. godine imenovao komandantom odbrane grada.

Zbog ratnog zločina protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku Glavaš je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Tagovi