in

“Borci za slobodan grad” nagrađeni na paralelnoj proslavi dana Novog Sada

Na događaju “Novi Sad mora biti slobodan grad” u organizaciji “Novog optimizma” i udruženja “Most solidarnosti” povodom dana Novog Sada, aktivistima, novinarima i umetnicima uručene su nagrade “Borci za slobodan grad”. Na paralelnoj proslavi dana grada plakete su uručene novinarkama Marini Fratucan i Veri Šoti, reditelju Želimiru Žilniku, profesoru i politikologu Radivoju Jovoviću, kao i aktivistkinji Zelene mreže Vojvodine Oliveri Radovanović.

Voditelj i domaćin programa Igor Mihaljević rekao je na početku skupa da se novoustanovljena nagrada “Borci za slobodan grad” dodeljuje po istim kriterijumima kao i najveće zvanično gradsko priznanje, Februarska nagrada, u trenutku kada su razorene i korumpirane novosadske, vojvođanske i srpske institucije izgubile moralno pravo da u ime svih građana i građanki nagrađuju zaslužne pojedince.

„Prvog februara 2019. Novosađani su započeli proteste pod sloganom ‘Novi Sad mora biti slobodan Grad’. Tri godine kasnije građanski protesti protiv kriminala, korupcije, urbicida, ekocida, a za pravedniji, čistiji, zdraviji i bolji Novi Sad i dalje žive, jer NS i još uvek nije slobodan“, poručeno je pre kratkog videa koji je prikazao samo jedan mali deo trogodišnjih protesta.

Novinarka Marina Fratucan poručila je da se kroz posao kojim se bavi već 38 godina trudi da Novi Sad predstavlja onako kako misli da to dolikuje tom gradu. „Biti danas samo normalan, pošten, objektivan novinar, nije hrabrost, to je nešto što bi svaki čovek trebalo da sledi i mislim da je strašno što se to danas shvata kao hrabrost“.

“Narod je dakle uplašen, narod je sluđen, narod je u neverici da se nešto može uraditi, i onda je došlo ovoga što predstavljate i o čemu svedoče novinari, a to je da je jednostavno jedna varnica kresnula u momentu kada je narod ipak osetio, pre svega ovi mlađi ljudi, da je ugrožen opstanak. Ono što se dešava kada se dese veliki zemljotresi ili eksplozije vulkana, to je sad nama počelo sada da preti od ove ekonomske politike“, rekao je reditelj Želimir Žilnik.

Aktivistkinja Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović poručila je da ona ne oseća nikakav strah: „Nemam šta da izgubim, nemamo mi šta da izgubimo. Moramo da se borimo, neće nama niko dati slobodu, slobodu ćemo osvojiti sami, ako budemo dovoljno hrabri. Nema te sila koja može da nas zaustavi ako možemo da budemo odlučni“, rekla je Radovanović.

Politikolog, profesor i aktivista Radivoje Jovović, osvrnuo se na obrazovni sistem ocenivši da u akademskim krugovima ima „sve više elitizma, snobizma i bon vivanstva i apsolutne nebrige za ljude“, i podvukao da reči postaju ubojite, tek kada prate dela.

„U učionici u okviru koje podstičem mlade na kritičko razmišljanje, analiziranje uz društveni i građanski aktivizam smatram svojim velikim životnim pozivom“, dodao je Jovović.

Paralelna proslava Dana grada je počela je, i završila se, uz nastup sastava “Balkanska lavina”, bubnjarskog ansambla koji je osnovao i predvodio Dragoljub Đuričić.