in

Bokseri iz Avganistana “zaglavljeni” u Srbiji, ispitati navodno nasilje

Upravnik prihvatnog centra “Adaševci” kod Šida Dragan Velimirović kaže za N1 da se od šest boksera reprezentacije Avganistana, koji su posle Svetskog prvenstva u Beogradu odbili da se vrate u svoju zemlju i koji su došli u taj kamp, sada u njemu nalaze dvojica. “Javili su se 9. janura, pre toga su bili u hotelima, hostelima, drugim privatnim smeštajima. Ovde su prihvaćeni, imaju mogućnost da izlaze iz kampa, tri obroka, zdravstvenu zaštitu. Azil nisu zatražili, niko od njih. Pokušavaju da napuste Srbiju, imam utisak da su se ovde zaglavili, imaju pasoše kojima je istekla viza pa imaju administrativne probleme. Imaju nameru da pokušaju putovanje prema nekom svom planu”, rekao je on.

Dodaje da, prema njegovim saznanjima, oni nisu pretrpeli nasilje u kampu, kako su naveli.

„Pozabavićemo se tom informacijom, treba nam vremena da razgovaramo sa zaposlenima, preduzećemo disciplinske mere ako je došlo do prekoračenje ovlašćenja, imamo utisak da je to pokušaj da se skrene pažnja na njih kao grupu, treba da pustimo da vreme pokaže da li je bilo nasilja. Ovde nije ni ranije bilo nasilja, mi smo spremni da ispitamo takvu stvar pa ćemo vas obavestiti“, kazao je Velimirović.

Kaže da je u prihvatnom centru u Adoševcima trenutno 495 ljudi, a da je kapacitet oko 1.000.

“Uglavnom je puno preko zime, očekujemo čim padne temperatura da ‘izađemo’ na broj 700-900. Trenutno jeste manji (priliv), nadamo se da će taj trend da se nastavi, spremni smo ako dođe do povećanja da ih prihvatimo kao i prethodnih godina, verujem da su se malo vremena promenila na tu temu. Veliki broj njih nije zainteresovan za azil u Srbiji, niko se ne javlja, stalno im nudimo. Imamo sastanke, podsećamo da mogu da zatraže azil, a da mogu i da se vrate nazad. Zasad nemamo pozitivni odziv na sve to, kako vreme odmiče pretpostavljam da će se oni početi da se javljaju”, rekao je on.

Smatra da je trenutna situacija sa osobljem i hranom u prihvatnom centru dobra.

“Uvek može bolje, standardi se moraju povećavati, bezbedni su što je vrlo bitno”, zaključio je Dragan Velimirović.