in

Bogato nalazište zlata pronađeno kod Žagubice

Bogato nalazište zlata pronađeno kod Žagubice

Ako ste ikada sanjali da postanete kopač zlata, poput onih u rijalitiju „Gold Rush“ na kanalu „Discovery“, moguće je da će vam se želja ostvariti, a ne morate čak ni da idete do Australije.

Naime, do danas realizovanim istraživanjima koje vrši kanadska kompanija na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica, pronađeno je bogato nalazište zlata.

Preliminarno određene dimenzije ovog lokaliteta, koji se nalazi oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok, iznose 500x250x80m, prenis B92.

Projekat i dalje u fazi istraživanja

Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93%, saopštili su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

– Potencijalne rezerve značajne su sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi – poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Potencijalno povećanje rezervi rude zlata u Srbiji

Rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu su ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces.

Ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije „Dundee Precious Metals INC“ koja je i objavila vest o novom nalazištu zlata.

Ovo otkriće je značajno i sa aspekta potencijalnog značajnog povećanja resursa i rezervi rude zlata u Republici Srbiji, navela je ministarka.

Pomenuti rezultati predstavljaju značajan korak napred u poznavanju geologije ležišta, ali još uvek ne znače otvaranje rudnika.

Tokom ovog procesa, pouzdanost informacija o ležištu i svim drugim faktorima se postepeno povećava, što ide u prilog našoj zemlji i njenom prosperitetu.

Izvor: B92

Ovo su lokacije na kojima se planiraju rudnici – gotovo svako mesto na meti kopača zlata