in

Blokiraćemo Crnu Goru protestima ako bilo ko napravi “dil” sa DPS

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, zapretili su da će blokirati Crnu Goru protestima ukoliko izostane dogovor unutar parlamentarne većine i bude, kako su rekli, izneverena izborna volja građana.

Mandić je saopštio da su danas obavili razgovor sa predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, a mediji spekulišu da bi SNP, kao deo koalicije koju je na izborima predvodio Zdravko Krivokapić, mogla ući u manjinsku vladu.

„Neprihvatljivo je da bilo koji subjekt te koalicije pravi bilo kakav dil sa Demokratskom partijom socijalista, jer smo se tako dogovorili pre nego smo zaključili tu koaliciju. Takođe je neprihvatljivo da bilo ko od tri pobedničke stranke pravi dil sa DPS i svako izneveravanje volje većinske Crne Gore od 30. avgusta 2020. godine naići će na veliki otpor svakog političkog subjekta koji želi da odbrani tu pobedu“, rekao je Mandić.

On je na konferenciji za medije rekao da će DF u takvom scenariju krenuti u snažne proteste i blokirati Crnu Goru.

“DF je velika organizacija i poslaćemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti, od kojih su neki sebi dali za pravo da se mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore tako što će oni sastavljati vladu i kombinovati sa različitim političkim subjektima, ali moraju svi da pretpostave da to ne može proći bez narodnog odgovora i da postoje politički subjekti koji su spremni da preuzmu odgovornost za sve što će doći”, poručio je Mandić.

Prema njegovim rečima, srpski narod koji je dominantno glasao za DF ne može da prihvati da prizna vladu koja ne priznaje srpski narod.

“Zato kada budu blokirane saobraćajnice po Crnoj Gori, kada se zaustavi taj protok, verujemo da će mnogi od donosilaca odluka shvatiti da moramo da se dogovaramo i razgovaramo, a da se u osnovi mora poštovati većinska volja naroda”, naglasio je Mandić.

U Crnoj Gori traju pregovori o formiranju manjinske Vlade, koju je predložio lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kao soluciju za rešenje krize vlasti koja je u prvoj sedmici februara rezultirala izglasavanjem nepoverenja Vladi i smenom predsednika Skupštine.

Ove smene Abazovićeva URA izglasala je sa Demokratskom partijom socijalista predsednika Mila Đukanovića, koja je obećala podršku konceptu manjinske Vlade.