in

Blizu smo dogovora o nekim dokumentima

Posle 11 sati intenzivnih pregovora u utorak, blizu smo postizanja dogovora o nekim dokumentima, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak, komentarišući pregovore Beograda i Prištine u Briselu.

Lajčak je na Tviteru napisao i da je „poslednji korak često najteži“, ali da se „rad nastavlja“.

U Briselu je u utorak održana nova runda dijaloga između Beograda i Prištine. Kako su pisali mediji, formiranje Zajednice srpskih opština, pitanje nestalih, pravosuđe, sloboda kretanja, kao i pravo Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na izborima 3. aprila, trebalo je da budu teme sastanka sa Lajčakom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je predvodio srpsku delegaciju, izjavio je za srpske medije u Briselu da poslednja runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije bila laka i da je prva tema bila Zajednica srpskih opština.

Petković je rekao da su razgovarali samo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, jer je šef prištinskog tima Besnik Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom.

On je istakao da srpska strana čeka da se formira ZSO posle devet godina i da bez ZSO koja treba da predstavlja okvir kolektivnih prava ne zna kako može dalje i kako se može razgovarati o drugim pitanjima.

“Mi smo spremni da idemo dalje, ali moraju da se ispune sve obaveze”, poručio je Petković.

On je dodao da je drugo pitanje bila energetika i da Beograd i dalje čeka licence za dve srpske kompanije na Kosovu, a da je važno da se ljudima na severu Kosova obezbedi redovno i stabilno snabdevanje električnom energijom.