in

Bivši načelnik novosadske policije pomogao da se sakrije veza između Žandarmerije i Zvonka Veselinovića

Bivši načelnik novosadske policije pomogao da se sakrije veza između Žandarmerije i Zvonka Veselinovića

Bivši načelnik novosadske policije, general Slobodan Malešić, uhapšen je početkom aprila sa još dva policijska službenika, neposredno nakon izbora, zbog optužbi za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Podsećamo, on je uhapšen zbog sumnje da je od sredine 2018. kolegama policajcima naređivao da ne prikupljaju dokaze o nezakonitom poslovanju firmi Dženana Kujovića, biznismena iz Prijepolja koji poseduje kompanije za prevoz tereta i trgovinu na veliko – „Matador plus“ i „Matador šped“.

U međuvremenu se ispostavilo da postupak protiv ovog policijskog generala sve više postaje problem i za vlast, kojoj je bio blizak, čini se da se klupko polako odmotava, a nedeljnik NIN u najnovijem broju donosi nove detalje.

Naredbe o produženju tajnog nadzora nad nekadašnjim pomoćnikom direktora policije i sprovođenju istrage protiv njega otkrivaju problematične poslove i kontakte predstavnika vlasti i biznismena sa crne liste, navodi se, između ostalog, u tekstu Vuka Cvijića.

Kontakti sa Vučevićem, Stefanovićem i Zvonkom Veselinovićem

U naredbi od 21. juna 2021. sudije za prethodni postupak, kojom se pro­dužava tajni nadzor nad Malešićem, kao razlog se navode njegovi sumnjivi kontakti pre svega sa sada osumnji­čenim Dženanom Kujovićem, prenosi 021.rs.

Samo se konstatuju njegovi kontakti sa tadašnjim no­vosadskim gradonačelnikom Milošem Vuče­vićem i ministrom Nebojšom Stefanovićem bez ulaženja u detalje, dok se sa više detalja opisuju susreti i razgovori sa sumnjivim biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Tako se za predstavnike vlasti šturo navodi: „Evi­dentirani su razgovori iz­među Malešića i Miloša Vučevića, bivšeg gradonačelni­ka Novog Sada, u vezi sa strankom koju je Vučević uputio na Malešića“, kao i razgovori Malešića sa Nebojšom Stefanovićem, „koji ukazuju na dogovor za ostvarivanje neposrednog kontakta i napomene da bi Malešić voleo da mu se sledeće godine česti­ta Trojica (Dan MUP-a)“.

U slučaju biznismena sa Kosova navodi se mnogo detaljnije da je Malešić imao „neposredni kontakt sa Zvonkom Veselinovićem u njegovoj kući u Novom Sa­du dana 7. aprila 2021. i putem internet aplikacije u vezi sa proverama koje je vršio Sektor unutrašnje kontrole MUP-a povodom saznanja da pripadnici Žandarmerije obezbeđuju Zvonka Veselinovića i prikrivanja tih činjenica od strane Malešića“.

Pominje se i Dalibor Bogdanović Boća, bivši polacajac sa debelim dosijeom

Navodi se da su kontaktirali povodom toga da se neime­novanoj osobi bezbednosno interesantnoj omogući ulaz u Srbiju, zatim zbog „hidroelektrane koju Veselinović gradi na području opštine Priboj, povodom čega je Malešić uticao na rukovodstvo Opštine Priboj“.

Kontaktirali su, kako se navodi, i „zbog sa­obraćajne nezgode u kojoj je učestvovao Veselinović u Beogradu 8. aprila 2021, pri čemu je Malešić dao smernice da se Veselino­vićev vozač Miljan Dra­gović ne izjašnjava kao pripadnik Žandarmerije policijskim službenici­ma koji su vršili uviđaj“.

Navodi se i da su kontakti­rali zbog „pokušaja iznude vlasnika  ‘Pauzi’ u Novom Sadu“ i „postavljanja eks­ploziva pod vozilo Dali­bora Bogdanovića Boće“, ali se ne opisuje više detalja.

Bivši policajac Bogdanović ima bogat krivični dosije i sudi mu se zbog otmice, a bio je žrtva nekoliko neuspelih atentata, a jednom je teško povređen u eksploziji bombe podmetnute ispod njegovog vozila.

U istoj naredbi kada se opisuje drugi kontakt osumnjiče­nog policijskog generala sa izvesnim Bekirom Dudićem navodi se i da je Zvonko Veselinović kum Malešića.

Izvor: 021.rs

Bivši načelnik novosadske policije imao veze sa biznismenima bliskim vlasti