in

Bivši ministri Crne Gore saslušani zbog postavljanja spomen ploče u Morinju

Bivši ministri Crne Gore saslušani zbog postavljanja spomen ploče u Morinju

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i bivši ministar odbrane Raško Konjević saslušani su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru po krivičnoj prijavi zbog postavljanja spomen ploče na vojnom objektu u Morinju.

Krivokapić je nakon saslušanja Pobjedi kazao je da je to samo jedan od postupaka političkog progona koji su se poslednjih godina intenzivirali.

„Bilo ih je i ranije, da nikog ne bih abolirao, ali sad su se intenzivirali i nažalost deo su one politike zaustavljanja Crne Gore na putu evropskih integracija koji je dobio jasan iskaz u pretnji EU i potpunog zamrzavanja našeg evropskog puta, što će direktno platiti građani Crne Gore i moralno, što je vrlo važno, u slučaju Morinja. Jedno društvo koje tako gubi svoje moralne kompase, onda gubi i bilo kakvu osnov za normalnost, napredak i razvoj“, rekao je Krivokapić.

Osim krivičnih prijava, koje je protiv dvojice bivših ministara podnela Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara, Opštini Kotor je naloženo da ukloni spomen ploču, što se do sada nije desilo, jer nadležne opštinske službe ne mogu da pristupe u posjed vojnog objekta u Morinju i izvrše uklanjanje spomen ploče.

Spomen-ploču u logoru Morinj 10. oktobra su otkrili Krivokapić i Konjević u prisustvu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Pojedini građanski aktivisti tvrde da današnja vlast u Crnoj Gori nije legalistička i da su pravi razlozi odbijanje suočavanja sa prošlošću i zaštitnički odnos prema počiniocima i današnjim podržavaocima tog i drugih ratnih zločina počinjenih u Crnoj Gori i regionu.

Logor Morinj je bila kasarna JNA koja je pretvorena u sabirni centar zarobljenika, uglavnom Hrvata, s područja Dubrovnika 1991. i 1992, gde su isleđivani i zlostavljani.

Viši sud u Podgorici je 2013. godine utvrdio odgovornost četiri osobe za ratne zločine nad zatvorenicima u Morinju, a 2014. je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio i učinio pravosnažnom.

Presudom je utvrđeno da su u Sabirnom centru Morinj zatvorenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju, da je neprestano vladala atmosfera terora i straha za goli život.