in

BIRODI i Građanski preokret pokrenuli inicijativu za “antibot zakon”

BIRODI i Građanski preokret pokrenuli inicijativu za “antibot zakon”

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Gradjanski preokret pokrenuli su inicijativu da Srbija dobije “antibot zakon”, a nakon spiska botova koji se pojavio na internetu.

Na internetu je osvanuo interni spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS) na društvenim mrežama, sa imenima i prezimenima ljudi koji stoje iza njih.

Sudeći po tom spisku, čija verodostojnost nije potvrdjena, u te aktivnosti uključeni su i zaposleni u javnom sektoru iz svih delova Srbije.

BIRODI i Gradjanski preokret zatražili su u saopštenju usvajanje „antibot zakona“, kao preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji.

Pozvali su SNS „da rasformira svoju fabriku botova“, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da izvše internu kotrolu osoba koje su na spisku botova SNS-a“.

Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku.

Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi organ koji bi postupao s tim u vezi, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi „antibot zakona“.

Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokretanu postupke iz svoje nadležnosti.

Informacije o spisku koji je dospeo u javnost niko od naprednjaka nije ni potvrdio ni demantovao.

Tagovi