in

BiH rekorder u oboljevanju od raka grlića materice u Evropi i svetu

BiH rekorder u oboljevanju od raka grlića materice u Evropi i svetu

U BiH godišnje od raka grlića materice oboli 20 do 25 žena na 100.000, zbog čega je BiH rekorder po negativnoj statistici u Evropi i svetu, rekao je specijalista ginekologije i akušerstva na odeljenju ginekologije u Brčkom, BiH, Begzudin Ahmetović.

Ahmetović kaže da je BiH jedna od retkih zemalja koja nema program borbe protiv raka grlića materice koji bi podrazumevao da sve žene određene životne dobi u određenim intervalima budu pozvane na redovan ginekološki pregled, u okviru kojeg bi se radio skrining na rak grlića materice.

„Taj sistem u razvijenim zemljama postoji već nekoliko godina i daje rezultate. Broj obolelih od raka grlića materice sveden je na zanemarljiv nivo. Mi nemamo taj sistem i zato su rezultati takvi kakvi jesu“, napomenuo je Ahmetović.

On je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija 2020. godine donela Strategiju borbe protiv raka grlića materice čiji je cilj smanjenje broja obolelih na manje od pet na 100.000 žena godišnje, a koja važi do 2030. godine.

Ahmetović je istakao da se Strategija sastoji iz tri dela, i da se prvi deo odnosi na primarnu prevenciju koja podrazumijeva vakcinaciju protiv HPV virusa koji uzrokuje rak grlića materice, pri čemu bi pokrivenost ciljane populacije trebala biti minimalno 90 odsto.

Drugi deo Strategije, kaže Ahmetović, podrazumeva redovan skrining, dok se treći deo odnosi na adekvatno lečenje obolelih od raka grlića materice.

Tagovi