in

BiH ostala neutralna, zato nije na neprijateljskoj listi

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov izjavio je da je njegova zemlja veoma zahvalna na neutralnoj poziciji BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini, ističući da se zbog te pozicije BiH ne nalazi na listi neprijateljskih zemalja Rusije.

„Sve ono što imamo u trgovini sa BiH biće kao što je sada. Pozivamo sve zvanične organe u BiH da razmišljaju pragmatično i u interesu sopstvenih gradjana“, rekao je Kalabuhov za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

On je naveo da Rusija prati situaciju i da vidi kakav je pritisak na političare i zvanične organe da zauzmu prozapadni stav o ovom pitanju.

“Ja bih zahvalio rukovodstvu Republike Srpske. Mi vidimo, ovo je vrlo konstruktivan, realističan i pragmatičan odnos prema svim pitanjima i posebno prema razvoju odnosa sa Ruskom Federacijom i želeli bismo da ga slede svi u BiH”, kazao je ruski ambasador.

Kalabuhov je ocenio da rešenje za BiH nije pristupanje NATO, dodavši da je “strah najbitnije pitanje u BiH”.

“Ako u BiH bude rešeno ovo pitanje, eliminacija straha, neće biti ni potrebe ulaska u neku organizaciju”, naveo je on.

Upitan da li bi BiH za Rusiju postala neprijateljska zemlja ako bi se, hipotetički, desilo da postane članica NATO, Kalabuhov je rekao da je to postalo “degutantno pitanje, zato što se na njemu vidi koliko i kako radi arhetip zapadne propagande”.

Ruski ambasador u BiH je ponovio da je to unutrašnje pitanje BiH, podsetivši na izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će Rusija, ako oseti egzistencijalnu prijetnju prema sebi, koristiti i nuklearno oružje.

“Neka oni onda računaju šta znači ova izjava našeg portparola”, naglasio je Kalabuhov.

Govoreći o inicijativi da se Rusija isključi iz Upravnog odbora Saveta za sprovodjenje mira u BiH, Kalabuhov je rekao da ne isključuje mogućnost takvih poteza.

“Kada se sve dešavalo oko navodnog Visokog predstavnika (Kristijana Šmita), oni su umesto konsenzusa izabrali model glasanja”, rekao je on.

Govoreći o produženju mandata EUFOR, Kalabuhov je ocenio da bi bilo dobro da EUFOR radi svoj posao u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, bez nekog političkog uplitanja.

Ponovio je i da OHR treba da bude zatvoren i da političke partije u BiH same rešavaju sva pitanja.

Govoreći o obeležavanju 23 godine od NATO bombardovanja Srbije i SR Jugoslavije, on je istakao da se svi u Rusiji sećaju tog dogadjaja.

“Koliko žrtava je bilo, koliko dece poginulo, koliko osiromašenog uranijuma. To je bila prava agresija jednog militantnog bloka koji je delovao bez sankcija Savjeta bezbednosti i to je bio varvarski čin”, naglasio je Kalabuhov.

Govoreći o stanju u Ukrajini, on je rekao da je u Ukrajini u toku “specijalna vojna operacija s ciljem njene demilitarizacije, zato što je Ukrajina postala i bila tretirana kao instrument delovanja protiv Rusije”.

“U Ukrajini se uz pomoć Zapada i SAD dešavala stvarna nacifikacija društva na temeljima rusofobije. Propagirali su nacističke vrednosti, čak i u vrtićima su vaspitavali decu da imaju antiruski odnos. To što se dešava u Ukrajini nikako nije protiv ukrajinskog naroda, zato što se u nekom smislu on pokazao kao talac ove politike”, kazao je Kalabuhov.

Prema njegovim rečima, operacija u Ukrajni teče po planu i biće završena kada budu ostvareni ciljevi Rusije, ističući da “nikako nije cilj da se Ukrajina okupira, već da cilj Moskve demilitarizacija i denacifikacija, a onda će narod Ukrajine odlučiti kako će živeti”.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.