in

BiH mora da iskoristi istorijsku šansu nakon što je postala kandidat za EU

BiH mora da iskoristi istorijsku šansu nakon što je postala kandidat za EU

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je u Briselu da BiH mora da iskoristi istorijsku priliku nakon što joj je odobren kandidatski status za članstvo u EU.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika, Šmit je to rekao na sastanku sa članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Briselu.

Bosna i Hercegovina

„U okviru posete Briselu, visoki predstavnik Kristijan Šmit je podelio informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH sa Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta“, navedeno je u saopštenju.

Tokom boravka u Briselu, Šmit je o situaciji u BiH i evropskom putu te zemlje, između ostalih, razgovarao i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, specijalnim izaslanikom EU i bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom i izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom.

Šmitovo učešće na sednici Odbora je najavljeno ranije, a prethodno je grupa evroparlamentaraca tražila da se visoki predstavnik sasluša pred ovim telom, u vezi s nametanjem izmena Izbornog zakona BiH tokom izborne noći, 2. oktobra prošle godine.

Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.

Tagovi