in

BiH će dobiti status kandidata kada sprovede ključne reforme

BiH će dobiti status kandidata kada sprovede ključne reforme

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borel izjavio je da će Evropska komisija Savetu EU preporučiti davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini za prijem u EU onda kada ta država sprovede ključne reforme.

Borel je novinarima u Sarajevu rekao da ne želi da daje „negativne prognoze“ u vezi s „mogućom eskalacijom situacije u BiH“, već da treba raditi na tome da se izbegne takav razvoj događaja.

„Radije radim kako bih izbegao bilo kakvu eskalaciju, pre no što pokušam odgovoriti šta bi se dogodilo ako se to dogodi. Radije radim na tome da se to ne dogodi“, naglasio je zvaničnik EU.

Borel je ponovio da je potrebno sprovođenje reformi koje su istaknute u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu BIH za članstvo.

“Ti zahtevi se moraju ispuniti, a postoji 14 ključnih prioriteta prema kojima se moraju sprovesti reforme da bi se Savetu omogućilo da jednoglasno donese odluku”, ukazao je zvaničnik EU.

Dodao je da EU traži od BiH da što pre sprovedeu reforme, jer će, kako je istakao, “samo jasan, pozitivan signal da je BiH odlučna da nastavi s reformama potrebnim na svom evropskom putu, tu zemlju dovesti do kandidature”.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona u BiH, Borel je rekao da “ne želi, a sve i da želi, ne može bilo šta nametnuti”.

“Na građanima BiH i njihovim političkim predstavnicima je da postignu potrebne dogovore kako bi Izborni zakon prošao kroz parlament”, rekao je on.

Navodeći da je u utorak u Evropskom parlamentu vođena “vrlo živa rasprava” o stanju u BiH, Borel je ocenio da se moraju voditi iskrene i otvorene rasprave da bi se došlo do sporazuma.

“To je ono što je potrebno narodu Bosne i Hercegovine da i dalje bude jedna država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To se mora čuvati i svi moraju imati priliku ravnopravno učestvovati u političkom životu ove zemlje”, kazao je on.

Visoki zvaničnik EU je istakao da on želi tome da doprinose, ali ne želi na nameće rešenja.

Dodik: Ne postoji mogućnost novog rata u BiH

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da ne postoji mogućnost izbijanja novog rata u Bosni i Hercegovini.

“Optimalno bi trebalo poštovati Ustav. Mir uopšte nije upitan. Pre dva meseca nisi mogao otvoriti usta, a da neko ne spomene rat. Niko ne govori o ratu. Komandat EUFOR je rekao da nema bezbednosnih izazova u BIH”, kazao je Dodik novinarima posle sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Dodao je da nema ništa protiv povećanog broja vojnika EUFOR u BiH, pa i kada bi ih bilo pet hiljada, a ne pet stotina.

Dodik je ocenio da u BiH ne postoji volja da se reši politička kriza, a upitan šta je rešenje za uzavrelu političku situaciju, on je odgovorio da je to “uvek hlađenje”.

“Postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu s Ustavom i ta BiH ne može da funkcioniše i opstane”, ocenio je on.

Govoreći o izbornoj reformi, Dodik je kazao da “svi traže da se nešto uradi”, ali da se tehničke izmene Izbornog zakona ne mogu usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

“U svim zemljama gde se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se o konsenzusu za te uslove. Nema države ni u okruženju, ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno”, naglasio je on.

Kazao je da je RS spremna da podrži dogovor stranaka iz Federacije BiH u vezi sa izborom dva člana Predsedništva BiH iz tog entiteta.

Dodik je rekao da se ne slaže s konstatacijama da državne institucije ne rade, a kao argument za svoje mišljenje naveo je današnju sednicu Doma naroda parlamenta BiH i održavanje sednice Predsedništva BiH.

Izetbegović: Borel tražio da BiH prati stavove EU u vezi s Ukrajinom

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je Borel od predsednika vladajućih stranaka u BiH tražio niz stvari, između ostalog i da BiH prati stavove EU u vezi s Ukrajinom.

“Od Dodika je Borel u više navrata tražio da deblokira institucije i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, rekao je Izetbegović novinarima posle sastanka s Borelom.

Po njegovim rečima, Borel je tražio zaustavljanje procesa vraćanja nadležnosti na entitetski nivo “i tu je bio uporan. Dodik je obećao da nema govora o secesiji, podeli zemlje i rekao je da će on poštovati Ustav BiH onako kako ga on razume”, naveo je Izetbegović.

Dodao je da je zvaničnik EU “vrlo prezicno” tražio da se zaustave odluke Narodne skupštine RS o donošenju zakona o uspostavljanju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) i Agencije za lekove.

Izetbegović je rekao da ima poruku za Socijaldemokratsku partiju BiH, čiji predstavnici navode da “nije dobro što se iza zatvorenih vrata nešto dogovora”.

“Levičarske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništa i glasača u BiH i treba da učestvuju, a ne da optužuju”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA je kazao da je na ranijem sastanku u Sarajevu postignut napredak u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH i da je HDZ “konačno pristala na to da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes”.

Čović: Izmene Izbornog zakona nužna reforma za evropski put BiH

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je da je na sastanku sa Borelom istaknuto da su izmene Izbornog zakona BiH reforma nužna za evropski put te države.

“Tražio je od mene i Izetbegovića da se izjasnimo jesmo li spremni da intenzivno razgovaramo o ovome kako bi rešili sve. Izetbegović je rekao da on jeste”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Po njegovim rečima, ranije je bilo razgovora o tome, dodavši da se nada da će pregovori biti intenzivirani i da će međunarodna zajednica biti spremna da posreduje.

Čović je naglasio da još nije rešeno pitanje načina izbora dva člana Predsedništva BiH iz Federacije BiH, kao ni pitanje popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.