in

Biće zamenjena onom koja neće falsifikovati istoriju

Biće zamenjena onom koja neće falsifikovati istoriju

Premijer Dritan Abazović najavio je da će sadašnju ploču u Morinju zameniti novom, na kojoj će činjenično biti navedeno ko je odgovoran za ratni zločin počinjen na mestu nekadašnjeg vojnog objekta.

Abazović tvrdi da Vlada nije bila upoznata sa tim da će ploča biti postavljena i odbacuje interpretacije da je protiv obeležavanja zločina postavljanjem ploče.

„Mi smo za to da se ploča postavi u skladu sa zakonom, ovo što je sad postavljeno, postavljeno je suprotno zakonu bez znanja Vlade i Opštine Kotor i saglasnosti Ministarstva kulture. Ljudi (bivši ministri spoljnih poslova Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević) počinili su krivično delo. Imali su politički interes i učinili su takvu stvar“, kazao je Abazović za Vijesti.

Dodaje da je zvanična Hrvatska obaveštena i da je prilikom susreta sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem pokušao da objasni da nema problema sa obeležavanjem, ali da to nije urađeno u skladu sa procedurama.

„Razgovarali smo sa predsednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem, oni samo treba da upute dopis prema Vladi da su spremni da se tu postavi obeležje. Ne možemo sa tekstom koji su Krivokapić i Konjević tu postavili amnestirati tadašnju vlast u Crnoj Gori. Ne možemo stavljati da je to radio neko u ime Crne Gore, a da Crna Gora o tome nije imala pojma, to je taj narativ. Tako se falsifikuje istorija, nego činjenično navesti ko je bio i ko je odgovoran i zameniti tablu. Biće postavljena u skladu sa zakonom i odgovarajućim tekstom i mislim da te radnje treba da završimo u nekom narednom periodu“, zaključio je Abazović.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) podnela je krajem novembra Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv Krivokapića i Konjevića, zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju.

Spomen obeležje je postavljeno u znak sećanja na činjenicu da je u Morinju 1991-92. nekoliko meseci funkcionisao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike sa dubrovačkog ratišta, a u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od naleta crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili sa te teritorije.

Crnogorsko pravosuđe je pre nekoliko godina donelo više osuđujućih presuda protiv bivših stražara u tom Sabirnom centru, konstatujući da su oni počinili krivična dela ratnih zločina, jer su tukli i zlostavljali zatočenike.

Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno Ministarstvo odbrane Crne Gore, koje su tada vodili u međuvremenu razrešeni ministri iz redova SDP-a Krivokapić i Konjević, 10. oktobra su u Morinju postavili spomen-ploču, u društvu hrvatskih kolega – ministra spoljnih i evropskih poslova Gorana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda. To je urađeno mimo zakonske procedure predviđene Zakonom o spomen-obeležjima i bez odluke Vlade Crne Gore, odnosno zakonom neophodne saglasnosti Opštine Kotor.