in

Beograd će deliti građanima po 5.000 dinara za kupovinu bicikla

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će grad Beograd deliti subvencije za kupovinu bicikala, što je u skladu sa planom grada za poboljšanje kvaliteta vazduha.

„Jedan od naših ciljeva je da smanjimo broj vozila na ulici i da povećamo broj ekoloških vozila, kao i da povećamo broj bicikala i omogućimo ljudima da ih više koriste. Zato smo i doneli odluku da iz budžeta Grada izdvojimo 10 miliona dinara za subvencije za kupovinu bicikala za 2.000 ljudi koji će dobiti 5.000 dinara subvenciju“, kazao je Vesić, a preneo Beoinfo.

Vesić je rekao da će Sekretarijat za zaštitu životne sredine u ponedeljak raspisati konkurs i izabraće partnera, nevladinu organizaciju.

„Po zakonu oni u naše ime daju subvenciju i u roku od 20 dana, početkom septembra, će raspisati konkurs za građane. Uslov je da je bicikl proizveden u Srbiji, da ima sertifikat Privredne komore Srbije da je domaća proizvodnja. Naši bicikli koštaju između 20 i 30 hiljada dinara i to znači da ćemo subvencionisati oko petinu vrednosti jednog dvotočkaša“, istakao je Vesić.

Vesić je istakao da je strategija grada nekoliko godina da se da prednost biciklističkom i pešačkom saobraćaju i podsetio da je u Beogradu urađeno gotovo 30.000 metara kvadratnih pešačkih zona u Beogradu i oko 30 kilometara biciklističkih staza.

„Radićemo ukupno, prema našem planu, skoro 100 kilometara biciklističkih staza u narednih pet godina. Predložićemo Ministarstvu unutrašnjih poslova da se izmeni Zakon o bezbednosti saobraćaja da se dozvoli korišćenje žutih traka biciklistima i motociklistima van špica. Tražićemo i da se uvede pojam biciklističko-pešačke ulice, kako bi jedan broj manjih ulica i gradu koristili i automobili, ali bi prednost imali pešaci i biciklisti“, dodao je on.

Tagovi