in

Beograd će 2030. biti moderan, uređen grad, grad za sve

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će Program razvoja “Beograd 2030” omogućiti da Beograd bude “moderan, uređen, grad za sve”.

On je, predstavljajući program vizije razvoja Beograda do 2030. godine na kome je radjeno 14 meseci, rekao da je to „kruna rada administracije“, koja je konsultovala stručnjake, nevladine organizacije, fakultete, ugledne pojedince i sve koji mogu da daju doprinos viziji razvoja grada.

„Želeli smo da Beograd ima ono što imaju najveći svetski gradovi poput Njujorka, Londona, Pariza, Berlina, Beča. Program neće zavisiti od toga ko personalno predstavlja administraciju u Beogradu ili koja je stranka na vlasti“, rekao je Vesić.

Dodao je da je to program za sve Beograđanke i Beograđane, i da sadrži opšte vrednosti.

Istakao je da je desetogodišnja vizija razvoja Beograda sastavljena od devet poglavlja sa njavažnijim društvenim, tehnološkim, ekonomskim i ekološkim temama, odnosno najvažnijim projektima grada.

Osnovni potencijal rasta beogradske ekonomije, prema njegovim rečima, je konkurentna urbana ekonomija, nisu više prihvatljivi jeftini resursi niske zarade, već dobra infrastruktura, saobraćajna pristupačnost, univerzitetski centri, društvena odgovornost.

“Beogradska privreda mora da izvozi više, uvozi manje, koristi više znanja, manje troši energiju i više koristi domaću pamet”, rekao je Vesić.

Dodao je da su osnovna poglavlja na kojima će se bazirati program konkurentna ekonomija trgovina, turizam, preradjivačka, industrija i poljoprivreda.