in

Beloglavi sup upucan u Hrvatskoj, policija traži ko je ubio zaštićenu pticu

Hrvatska policija vrši istragu o tome ko je prošle nedelje pucao i prostrelio nogu beloglavom supu. Ova strogo zaštićena vrsta, i najveća ptica koja živi u Hrvatskoj, je na kraju uginula od posledica zadobijenih povreda.

Splitsko-dalmatinska policija je objavila da je njihovim kolegama iz stanice granične policije Imotski u ponedeljak javljeno da je na području Vinjana Donjih bio pronađen povređeni beloglavi sup.

Ptica je pronađena prošlog četvrtka i zbrinuta u specijalizovanom centru, ali je dva dana kasnije uginula.

Utvrđeno je da je ptica imala prostrelnu ranu noge, a iz policije su najavili da će o svemu obavestiti tužilaštvo i da sprovode kriminalističku istragu.

Beloglavi sup je najveća ptica u Hrvatskoj, grabljivica koja pripada porodici jastrebova i strvinara, a kako se već dugotrajno i kontinuirano vodi borba za opstanak vrste, strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, kao i u Srbiji.

U Hrvatskoj žive jedino na području Kvarnera, a najviše ih se gnezdi na ostrvu Cres i njihova populacija broji oko stotinak parova.

Osim uz specijalnu dozvolu, zakonom je zabranjen svaki pristup unutar zone beloglavih supova, osim domaćem stanovništvu ako unutar zone ima zemljište u vlasništvu, ali je i njima strogo zabranjen pristup ivicama a litica s kopnene strane.