in

Beli hleb, ulje i brašno u Severnoj Makedoniji od danas po nabavnoj ceni

Beli hleb, ulje i brašno u Severnoj Makedoniji od danas po nabavnoj ceni

Beli hleb, ulje i brašno tip 400 u prodavnicama u Severnoj Makedoniji od danas se prodaju po nabavnoj ceni, dok je marža na ostale osnovne prehrambene proizvode dodatno smanjena.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši izjavio je da je Vlada u saradnji i dogovoru sa najvećim lancima supermerketima, odnosno najvećim trgovcima osnovnih prehrambenih proizvoda, donela odluku da beli hleb, ulje i brašno do 31. maja trgovci na malo prodaju bez ikakve marže.

„Drugi prozvodi na listi (osnovnih životnih namirnica) imaće u trgovini na veliko od četiri umesto pet odsto kao do sada, a u trgovini na malo tri umesto 10 odsto“, rekao je Bekteši.

Vlada Severne Makedonije je prethodno, 22. februara, kako bi zaštitila standard građana na tri meseca ograničila maržu na osnovne prehrambene proizvode na pet odsto u trgovini na veliko i 10 odsto na prodajne cene u trgovini na malo.

Ministarsto ekonomije Severne Makedonije je juče donelo odluku i da privremeno zabrani izvoz ulja, a prema lokalnim medjima procena je, da je od 1. do 8. marta izvezeno 330 tona ulja.

Vlada Severne Makedonije uputila je parlamentu izmene zakona za porez na dodatu vrednost (PDV) i na akcize, kojima se ukida PDV na osnovne životne namirnice i smanjuje stopa tog poreza i akciza na gorivo.

U dopisu Sobranju Severne Makedonije vlada Dimitra Kovačevskog je navela da te izmene treba da budu donate u hitnom postupku da bi se obezbedilo smanjenje najviših maloprodajnih cena benzina i drugih nftnih derivata.

Tagovi