in

Bataljon AZOV digao u vazduh zgradu u Mariupolju, zatprano 200 ljudi

Bataljon AZOV digao u vazduh zgradu u Mariupolju, zatprano 200 ljudi

Čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Denis Pušlin, tvrdi da su pripadnjici ukrajinskog bataljona AZOV digli u vazduh zgradu u Mariupolju i da je ispod ruševina zatrpano 200 ljudi, većinom žena i dece, prenosi Izvestja.ru.

Prema Pušlinovim rečima, borci „Azova“ aktivirali su eksplozivnu napravu u Marijupolju, na Bulevaru Meotide.

– Marijupoljska administracija saopštava da je uspostavljen koridor u pravcu Zaporožja. To su nedavno objavili. Prema našim informacijama, tamo je krajnje nebezbedno. Zbog toga nam je i krajnje problematično da snosimo odgovornost, jer se tamo nalaze nacionalistički bataljoni i već se izvode provokacije. Bukvalno pre nekoliko minuta borci ‘Azova’ su aktivirali ranije postavljene eksplozivne naprave, zbog čega se srušila zgrada na adresi Bulevar Meotide, 15/20. Pod ruševinama je u ovom trenutku, u podrumu, oko 200 ljudi, među kojima su većina žene i deca. Zbog toga nam je krajnje problematično da preuzmemo odgovornost za taj koridor – rekao je Pušilin za ruski „Prvi kanal“.

Nepuni sat pre granatiranja, DNR Denis Pušilin upozorio je na to da ukrajinski nacionalisti možda neće poštovati naređenja prekidu vatre i humanitarnim koridorima, te da postoji rizik da će proces biti poništen.

– Naše jedinice su dobile sve relevantne komande o prekidu vatre, ali do sada nijedna osoba nije prošla humanitarnim koridorom – rekao je Pušilin.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je Rusija proglasila primirje radi izlaska civila iz Marijupolja i Volnovahe od 10.00 po moskovskom vremenu.

Gradonačelnik Mariupolja, Vadim Bojčenko izjavio je da će otvaranje humanitarnog koridora i prekid vatre u tom gradu omogućiti početak obnove infrastrukture – struje, vode i mobilnih komunikacija.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Izvor: Novosti

Šta je Azov bataljon zbog kog je Putin naredio denacifikaciju Ukrajine?