in

Basta upozorio na korupcijski El Dorado, to je prelilo čašu

Basta upozorio na korupcijski El Dorado, to je prelilo čašu

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da je ministar pravde Rade Basta upozorio na korupcijski El Dorado koji će nastati ukidanjem naknade za konverziju zemljišta, i da je to bila kap koja je prelila čašu, nakon čega je doneta odluka o njegovoj smeni.

Novaković je tokom rasprave o predlogu za smenu Baste, rekao da Narodna stranka neće glasati ni za ni protiv, jer je ravnodošna prema onome što se događa u vladajućoj koaliciji.

Upitao je, ipak, šta se to dogodilo između 4. aprila kada se predsednik Aleksandra Vučić, kako je rekao, šeretski smejao na Bastinu izjavu o sankcijama, i 22. juna kada je Vlada formalno usvojila predlog o njegovoj smeni.

Zatim je pokazao dopis Baste upućen premijerki, koji je 17. maja stigao u Vladu, a u kom ministar privrede izražava rezervu spram mogućnosti da se donesu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Basta je u dopisu naveo da bi ukidanje naknade za konverzioju zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, bilo nelegitimno, nepravično i nanelo štetu budžetu, naročito imajući u vidu da bi oni koji su se prethodnih godina pridržavali zakona i plaćali konverziju, takvom izmenom bili „kažnjeni“.

„Ne tvrdim da je ovaj dopis od 17. maja, da su te reči bile presudene, ali to je bila kap koja je prelila čašu“, rekao je Novaković ističući da ne postoji ništa što toliko iritira SNS, ni programski ni ideološki, koliko to kad neko ukaže na njihove koruptivne poslove.

Novaković je upozorio da bi se ukidanjem konverzije legalizovala korupcija i stvorio bi se korupcijski El Dorado, iznoseći procenu da je reč o šteti za državni budžet koja se meri u milijardama evra.

Istakao je da bi kompanija Galens, koja je kupila novosadsko brodogradilište, morala da izvrši konverziju zemljišta ako bi želela da realizuje projekat tzv. Novog Sada na vodi za koji tvrdi da je tajkunsko naselje koje će privatizovati 4,5 kilometara dunavske obale, i Novosađanima zakloniti pogled na Dunav i Frušku Goru.

„Mislim da je cela priča oko Baste i njegove smene maska da se ne bismo bavili suštinskim stvarima“, rekao je Novaković.

Upitao je kako je moguće da Novim Sadom i celom državom upravljaju, kako je rekao, dva čoveka – Andrej Vučić i Zvonko Veselinović.

Novaković je izneo i tvrdnju da Vladimir Đukanović preuzima sve sporove protiv onih koji bi mogli lako da optuže SNS, poput bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović i vlasnika Jovanjica Predraga Koluvije.

Naime, prema Novakovićevim rečima, Đukanović kao predsednik Odbora za pravosuđe ima presudan uticaj na izbor sudija i tužilaca, zbog čega kada ga vide u sudnici, znaju da to znači da slučaj moraju okončati pozitivno po njegove klijente.