in

Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću, saopšteno je iz predsedništva.

„Ohrabrujem Vas i Vašu Vladu da nastavite da vredno radite na primeni domaćih reformi koje su potrebne da bi svim ljudima u Srbiji bile dostupne tekovine demokratije. Iste te reforme pomoći će da se garantuje održivi razvoj, vladavina prava i privlačna investiciona klima, a približiće vas i pristupanju Evropskoj uniji“, naveo je Bajden.

Istakao je da „stremljenja Srbije ka EU“ zavise i od napretka ka punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji moraju da budu zasnovani na uzajamnom priznanju.

“Sjedinjene Države su spremne da vas podrže u radu u dobroj veri kako biste ostvarili ovaj cilj. Evropska porodica neće biti potpuna bez Srbije i svih njenih suseda”, naveo je Bajden.

Istakao je da su dve zemlje tokom 140 godina partnertva izgradile snažne odnose koji su potpora ekonomskom razvoju i koji unapređuju prosperitet srpskog naroda, pružaju podršku demokratskim institucijama Srbije i vitalnoj ulozi civilnog društva i medija.

“Naša zajednička zalaganja, takođe, promovišu regionalnu bezbednost, naročito kroz dugotrajno državno partnerstvo Srbije sa Nacionalnom gardom iz Ohaja. U novembru smo, posle pet godina, održali prve bilateralne konsultacije iz oblasti odbrane”, naveo je Bajden u čestitki.

Tagovi