in

Bajden čestitao godišnjicu nezavisnosti Kosova

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden poručio je u čestitki povodom Dana nezavisnosti Kosova, 17. februara, da su SAD nepokolebljivi partner Kosova.

U pismu koje je objavila predsednica Kosova Vjosa Osmani, Bajden je rekao da je Kosovo postiglo ogroman napredak tokom 14 godina svoje nezavisnosti.

On je ponovio podršku SAD naporima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, usmerenog na medjusobno priznanje.

„Zadovoljni smo što Kosovo nastavlja da gradi i jača svoje pozitivne odnose sa susednim zemljama i nastavićemo da podržavamo vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom, usmerenom na međusobno priznanje“, kaže se u pismu američkog predsednika.

Bajden je i u ovom pismu ponovio činjenicu posebne veze koju njegova porodica ima sa Kosovom.

Prema njegovim rečima, Kosovo je na Samitu za demokratiju pokazalo da je spremno da podeli iskustvo sa drugim zemljama, i tokom ove godine dosledno je pokazivalo liderstvo u medjunarodnoj areni.

Američki predsednik je istakao ulogu Kosova u obezbedjenju sigurnog smeštaja avganistanskom narodu, jačanju globalne bezbednosti i kolokacije uz američku vojsku u Kuvajtu.

“Dok se suočavamo sa pandemijom kovid-19, zadovoljan sam što su Sjedinjene Države mogle da ponude još pola miliona sigurnih i efikasnih doza vakcina protiv kovid-19 ovog meseca kako bi zaštitile i pomogle Kosovo u oporavku od pandemije”, dodao je on.

Kosovska predsednica zahvalila je na čestitki i rekla da je Kosovo blagosloveno što na svojoj strani ima stalnog saveznika SAD.

“Sretna sam što mogu da podelim sa vama čestitke predsednika Bajdena povodom Dana nezavisnosti Kosova – 17. februara, u kojima je istakao da Sjedinjene Države ostaju nepokolebljivi partner Kosova. Kosovo je blagosloveno što pored sebe ima svog stalnog saveznika, Sjedinjene Američke Države! Bog blagoslovio prijateljstvo Kosova sa Sjedinjenim Državama”, napisala je ona.