in

Autonomni ženski centar traži da se preispita rad PU Niš

Autonomni ženski centar traži da se preispita rad PU Niš

Autonomni ženski centar pozvao je Zaštitnika građana da preispita rad Policijske uprave Niš i način na koji su uzimane izjave od dvadesetdevetogodišnje devojke kada joj je predočeno da će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju.

Centar je reagovao povodom saopštenja PU Niš u kome je navedeno da je „u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja dvadesetdevetogodišnja devojka priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i mesta gde je navodno silovana“.

„Pozivamo i Više javno tužilaštvo u Nišu da, kao nadležni predistražni organ, obavesti javnost u kom pravcu je vođen postupak i šta je od dokaza izvedeno, te da nastavi rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog slučaja kako bi tužilaštvo donelo odluku o tome da li ima osnova za pokretanje istražnog postupka“, poručuju iz Centra.

Kako se navodi u saopštenju, Autonomni ženski centar je zgrožen načinom na koji je PU Niš obavestila javnost da se radi o „lažnoj prijavi“, i to nakon što se nedelju dana nije ni znalo da li policija uopšte postupa po prijavi i na koji način.

„Iz iskustva Autonomnog ženskog centra u radu sa ženama koje su preživele seksualno zlostavljanje deluje da se policija u Srbiji, kada su u pitanju slučajevi prijave seksualnog nasilja, samo bavi time da dokaže da se radi o ‘lažnim prijavama’ i preuzima ulogu i tužilaštva i suda u donošenju odluke o tome da li se radi o osnovanoj sumnji da je učinjeno krivično delo ili ne“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, posebno zabrinjava kako će saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova, u kome su ključne reči „lažna prijava“ i „poligraf“, uticati na buduće žrtve da prijave seksualno nasilje koje dožive.

Naročito je sporan način na koji se osobe koje prijavljuju seksualno nasilje, nakon ko zna kolikog broja prethodno datih izjava, podvrgavaju poligrafskom ispitivanju, tvrde iz Centra i napominju da su pojedine žene koje su to doživele saopštile da su govorile da su „sve izmislile“ samo da bi se spasile dalje torture koju su doživele u policiji.

Zbog svega toga iz Centra apeluju da Zaštitnik građana ispita rad PU Niš, a naročitokoliko puta i na koji način je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i kojim konkretno – da li samo inspektorima za krvne i seksualne delikte ili i drugima koji nemaju nadležnost za postupanje u tim slučajevima.

Treba ispitati i koliko dugo je devojka koja je prijavila silovanje boravila u prostorijama PU Niš pre nego što joj je predočeno da će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju, kao i da li su policijski službenici obavestili dežurnog zamenika Višeg javnog tužilaštva u Nišu o nameri da devojku za koju je prijavljeno da je silovana podvrgnu poligrafskom ispitivanju.