Ataše ambasade Austrije u Temerinu zbog pritužbi na smrad sa farme svinja

Ataše austrijske ambasade Kristijan Bravenc posetio je danas Temerin, gde je razgovarao sa aktivistima koji se žale na nelegalno poslovanje i nepodnošljiv smrad sa farme na kojoj se drži 36.000 svinja, koja je trenutno u zakupu firme Temerin agrar. Temerin agrar je ćerka-firma kompanije Mitros Fleischwaren iz Sremske Mitrovice, koju je 2014.godine kupila austrijska kompanija Gierlinger Holding.

Bravenc je obećao meštanima da će razgovarati sa predstavnicima austrijske firme kako bi se rešili problemi poput neprijatnih mirisa i isparavanja amonijaka.

Meštani Temerina, koji su i ranije pisali peticije i tužili firmu „Temerin Agrar“, zahtevaju da se farma iseli, i najavljuju proteste ispred austrijske ambasade.

Inače, farma se nalazi u građevinskom rejonu, nedaleko od naseljenog mesta, što je u suprotnosti sa aktuelnom regulativom te opštine, a nedostaje joj i integrisana dozvola za rad, koju prema zakonu moraju dobiti sva postrojenja koja mogu imati negativan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Inače većinski vlasnik zemljišta na kom se nalazi farma je Ljubinko Gobeljić, koji je, prema pisanju CINS-a, biznismen blizak predsedniku Aleksandru Vučiću.

Tagovi