in

Apsurdna izjava Vjose Osmani o ispunjavanju obaveza iz dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je apsurdna izjava kosovske predsednice Vjose Osmani da je Kosovo ispunilo sve obaveze iz dijaloga ali da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština, iako je to dogovoreno u Briselu.

„Ta izjava, pored toga što je potpuno besmislena, pokazuje pravo lice političara u Prištini, koji misle da je Briselski sporazum švedski sto sa koga mogu da uzmu ono što im odgovara i čije odredbe mogu u hodu menjati i proizvolјno tumačiti“, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je dodao da je upravo Beograd taj koji je ispunio sve obaveze i da je kredibilan i strpljiv partner u procesu dijaloga dok Priština odbija da sprovede i sporazume iz domena energetike, rešavanja sudbine nestalih i iznova postavlјa nove uslove kako bi potpuno obesmislila dijalog.

“Ipak, važno je da je Vjosa Osmani konačno priznala da je ZSO u Briselu dogovorena sa svim izvršnim ovlašćenjima i jasnom strukturom i da upravo u tome leži razlog zbog kog Priština odbija njeno formiranje skoro devet godina. Nadam se da je Osmanijeva čula tokom prethodnih dana i posete visokih zvaničnika EU SAD i Velike Britanije regionu da dogovori moraju da se poštuju i da će joj, kada procesuira te informacije, biti jasno da ne može večno bežati od ispunjavanja svojih obaveza”, dodao je Petković.

Tagovi