in

Apsolutno moguće da Vlada hitno ispuni zahteve građana

Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i inicijative “Kreni-promeni” koji traže zakonsku zabranu eksploatacija litijuma i bora nastaviće i noćas kampovanje u Pionirskom parku ispred predsedništva. Direktor udruženja “Kreni-promeni” Savo Manojlović rekao je u nedelju uveče agenciji Beta da im se niko iz vlasti nije obratio, te naglasio da je apsolutno moguće da vlada hitno usvoji taj zahtev građana.

Povodom izjave premijerke Ana Brnabić da mora da se poštuje precedura, da odluka ne može po hitnom postupku i da ekološki aktivisti imaju njen broj i da mogu da joj se jave, on je rekao da je „apsolutno moguće“ da Vlada Srbije ispuni zahteve građana.

„Apsolutno je moguće da vlada, po hitnom postupku, donese zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora kao i da ga preloži Narodnoj skupštini da ga usvoji“, rekao je on.

Manojlović je rekao i da nema telefonski broj premijerke, a i da, kako je ukazao, i ne vidi potrebu da na bilo koji način “lično komunicira”.

Naveo je i da je Vladi Srbije poslat predlog zakona kojim se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora.

“Mi smo poslali predlog zakona vladi… i prosto smatram da ona (premijerka) treba da radi ono zašta je plaćena i da komunicira zvanično sa gradjanima”, rekao je Manojlović.

Predstavnci SEOS-a i inicijative “Kreni – promeni” su u četvrtak započeli kampovanje ispred zgrade predsedništva.

Na današnjem protestu su najavili da vlast ima rok do 15. februara da usvoji zakon kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma i bora, inače na Dan državnosti biti organizovan novi protest.

Naveo je da okupljeni, tada, neće zviždati gostima.

“Nećemo zviždati gostima, ali zviždaćemo onima koji su plaćeni našim novcem, a okupirali su ovu zemlju”, poručio je on.

Manojlović se u ime ljudi koji su, kako je podsetio, došli da protestuju iz svih ugroženih krajeva Srbije, zahvalio Beograđanima na pokazanoj solidarnosti.