in

Aplikaciju Sky u BiH koristilo više od 2.000 građana

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je da je akcija “Staza”, u okviru koje je juče na području Trebinja, Foče i drugih opština uhapšeno 19 osoba i oduzeto više od 400 kilograma marihunane, pripremana dugo i da je određeni broj osoba koje su uhapšene duže bile pod merama. Pali su zbog aplikacije Sky, kako je dodao, navodeći da je koristilo više od 2.000 građana u BiH, poručujući im: “Predajte se, pre ili kasnije doći ćemo do vas”.

“Određeni kriminalci iz te grupe su koristili Sky aplikaciju. Uhapšeno je 19 osoba, a tragali smo za još nekoliko osoba koje nisu u BiH i za njima će biti raspisana poternica. Nastavljamo borbu protiv organizovanim kriminala. Radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama koje rade s velikim količinama droge. Ovde smo koristili međunarodnu pomoć, jer njihovi kontakti sežu van BiH”, rekao je Lukač, prenosi N1 Sarajevo.

Rekao je da će nastaviti s ovakvim akcijama jer postoje osobe koje se mogu dovesti u vezu i s ubistvima u BiH i van nje, a sarađuju s mnogim inostranim zemljama i stiču velike količine novca.

“U zadnje vreme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Određena hapšenja smo uradili na osnovu aplikacija koje su kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Sky aplikacija se koristi više od 10 godina, a prema našim podacima u BiH je oko 2.000 osoba koristilo ovu aplikaciju, što je ogroman broj”, rekao je Lukač.

Naveo je kako se ova aplikacija najviše koristila u Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Evropol je dešifrovao i podelio podatke s MUP-om RS i drugim policijskim agencijama.

“Svi koji su koristili kriptovane telefone i Sky aplikaciju ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da se sami predaju jer pre ili posle ćemo doći do njih”, rekao je Lukač.

Naveo je da je mnogo droge završilo i u BiH i da su tu drogu koristila deca, kao i da im zbog toga to ne može biti oprošteno. Naveo je i da će ova aplikacija dovesti do rešavanja ubistava koja su vršena u BiH i inostranstvu.

Lukač je rekao i da sve ono što nađu na aplikaciji potvrde osobe koje uhapse.

“Oni govore o svojim kontaktima i poslovima koje su radili. Bolje je da dođu i kažu šta imaju nego da razmišljaju da li će sutra neko pucati u njih”, rekao je Lukač.

Poručio je da je ovo dugoročan posao.

“Postali su bitni i za Evropol i Interpol. To neće biti sprečeno ni zaustavljeno. U narednom periodu će biti još hapšenja. Nažalost, tu se pojavljuju i pripadnici raznih policijskih agencija. To im neće biti oprošteno”, zaključio je Lukač.