in

Apel MUP: Zbog sve češćih požara na otvorenom, ne paliti travu i nisko rastinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da zbog učestalih požara na otvorenom, ne pale travu i nisko rastinje.

Iz tog resora su naveli da su od početka godine do 25. marta u Srbiji evidentirana 6.582 požara od kojih 3.551 na otvorenom prostoru.

Načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Nedeljko Gagić podsetio je da je zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

“Požari na otvorenom se veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva, je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje građana”, upozorio je Gagić.

Podsetio je da su za nepoštovanje propisanih odredbi zakona zaprećene novčane kazne i najavio da će u narednom periodu Sektor za vanredne situacije, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada MUP i nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja odgovornih za izazivanje požara.

Tagovi