in

AP: Demonstranti blokirali ulice u Beogradu blizu ceremonije za Dan državnosti

Agencija AP izveštava o protestima stotina demonstranata protivnika iskopavanja litijuma u Srbiji navodeći da su “blokirali puteve blizu zgrade vlade u Beogradu gde populistički predsednik uručuje odlikovanja povodom nacionalnog praznika”.

„Kordoni policije sprečili su demonstrante da se približe mestu na Novom Beogradu gde je predsednik Aleksandar Vučić unutra dočekivao goste. Među onima koji su odlikovani na Dan državnosti Srbije bio je i glumac Džoni Dep“, prenosi AP.

Agencija dodaje da je prijavljeno nekoliko incidenata uključujući sa ljutitim vozačima koji su se probijali kroz masu koja je blokirala saobraćaj.

Protest, Kreni Promeni, Palata Srbija

Grupa ekoloških aktivista kampovala je ispred zgrade Predsedništva u centru Beograda poslednjih nekoliko dana tražeći pravnu zabranu za eksploataciju litijuma i bora u Srbiji, podseća AP navodeći da su aktivisti današnji skup sazvali u drugom delu glavnog grada da bi privukli više pažnju na svoje zahteve.

Ekološki protesti postali su izazov za Vučićevu vladu uoči opštih izbora 3. aprila, navodi AP dodajući da je vlada pokušala da smiri pokret objavomm da je ukinula planirani projekt za eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji kompanije Rio Tinto.

Aktivisti sada traže zabranu iskopavanja llitijuma i bora u celoj zemlji, uz argument da je otkazivanje projekta Rio Tinta privremeno i nije garancija da neće biti sličnih takvih projekata u buduće.

Agencija navodi reči Sava Manojlovića iz udruženja Kreni-Promeni koji je rekao da će se protesti nastaviti i pre izbora. Srbija mora da reši više ekoloških problema uključujući loše upravljanje otpadom i zagađenje vazduha i vode da bi napredovala ka pristupanju Evropskoj uniji, podseća AP.

Agencija ukazuje da Vučić kasnije danas treba da potpiše ukaz o raspuštanju Parlamenta da bi prevremeni parlamentarni izbori mogli da budu održani istovremeno sa predsedničkim i lokalnim izborima u Beogradu i nekoliko gradova.

Tagovi