in

Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica, uzeto od Srbije

Anektirali smo Kosovo, mi i međunarodna zajednica, uzeto od Srbije

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, komentarišući rat u Ukrajini, da Srbija i Rusija nisu isto i dodao da je Kosovo uzeto i anektirano od Srbije.

“Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kak’ se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta”, rekao je Milanović, a prenosi N1 Zagreb.

On je dodao da je Rusija opasna zemlja. „Ništa vi ne razumijete. Upoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svetskom nuklearnom supersilom”, rekao je.

“Sulude emocije i mržnja Evropu vode u veliku opasnost”, kazao je je Milanović.

Komentarisao je i „mržnju“ Ukrajinaca prema Rusima:

“Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse”, dodao je.

Navodi da je Rusija mračna zemlja. “Crno je mračno, to nije dobro. Ali, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate ko se ponaša tako? Onaj ko plaća tuđim novcem”, rekao je.

“Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je naterati za pregovarački sto. Treba da pogine 300.000 Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to teraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće goreti. Ovo je Armagedon, nisam vernik, ali sam načitan o tome”, istakao je Milanović.

Kaže i da Krim više nikada neće biti Ukrajina.

“Ovo je dovođenje u pitanje celog koncepta, u kojem neko misli da ima pravo. Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali”, rekao je Milanović i dodao da tamo ginu hiljadeljudi.

“Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje”, kazao je Milanović i dodao da pokušava da otvori oči drugima jer “srljamo u rat sa supersilom”.