in

Amerika zabranjuje uvoz ruskih energenata i nagovara EU da učini isto

Amerika zabranjuje uvoz ruskih energenata i nagovara EU da učini isto

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena spremna je da već danas uvede zabranu uvoza ruskih energenata u SAD bez učešća njenih evropskih saveznika, izveštava „Blumberg“, pozivajući se na upućene izvore.

Zabrana će obuhvatiti rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj, tvrde dve osobe koje su govorile za njujoršku agenciju pod uslovom da ostanu anonimne zbog oseltljivosti materije, pre nego što to bude zvanično saopšteno.

Odluka je doneta u konsultaciji sa evropskim saveznicima, koji se više od SAD-a oslanjaju na rusku energiju, rekao je jedan od sagovornika. Iako su SAD su o tom pitanju razgovarale sa EU, koja uvozi daleko više ruske energije, neke zemlje članice EU oklevaju da preduzmu taj korak.

Portparoli Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući odbili su komentar.

Ruski gas i nafta su do sada uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje nakon napada Moskve na Ukrajinu, zbog zabrinutosti za ekonomske posledice koje bi takva odluka imala naročito na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte i prirodnog gasa.

Kanada je takođe najavila zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije.

Ruska nafta je činila oko 3,0 posto svih pošiljki „crnog zlata“ koje su prošle godine stigle u SAD, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije, dok su kupovine nafte i naftnih derivata iz Rusije učestvovale u ukupnom američkom uvozu sa oko 8,0 procenata, dodaje „Blumberg“.

Dok je takozvano samosankcionisanje ograničilo neke kupovine ruskih barela, potpuna zabrana iz SAD bi dodatno zategla tržište i povećala volatilnost, što bi dovelo do još većeg rasta cena.

Ipak, SAD su relativno manji kupac od Evrope i veći rizik za rast cena leži u koordinisanoj akciji između SAD i Evrope. Za sada, veliki deo uticaja američke zabrane je uračunat na tržište tokom vikenda i na trgovanje u ponedeljak, što je globalno merilo dovelo do skoro 140 dolara po barelu. Trgovci kažu da je sada pitanje koliko dugo traje zabrana i da li bi nafta iz Irana i Venecuele mogla pomoći da se popuni praznina.

Zvaničnici administracije su u privatnim razgovorima rekli da bi trebalo da naglase napore da se ubrza prelazak na obnovljive izvore energije i da se prošire domaća proizvodnja energije, prema dvoje ljudi upoznatih sa razgovorima. Ali Bela kuća ne planira nikakve nove inicijative.

Zvaničnici administracije razgovaraju sa američkom naftnom i gasnom industrijom kako bi zabrana mogla da utiče na američke potrošače i globalno snabdevanje energijom, dok se poslanici obe strane u Vašingtonu utrkuju da unaprede zakone o zabrani uvoza ruske nafte kako bi kaznili Kremlj za invaziju na Ukrajinu.

Lideri Kongresa su već krenuli da primoraju administraciju na to pitanje. Zakonodavstvo o zabrani uvoza ruske sirove nafte brzo je dobilo na snazi i među republikancima i demokratama na Kapitol Hilu, dok je kongresno osoblje brusilo tekst tokom vikenda i pripremalo se za glasanje u Predstavničkom domu već u sredu, prenosi yahoo.com

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu

Izvor: Tanjug

Ruski paraolimpijci izbačeni sa ZOI pevali u znak protesta (VIDEO)