in

Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode

Nakon što je Vlada juče dala odobrenje, u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon – USS Hari S. Truman.

USS Hari S. Truman (CVN 75), s fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), usidriće se danas u Splitu, objavilo je američka ambasada.

“To je uzbudljiva prilika za posade oba broda da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik”, rekao je kontraadmiral Kurt Renšou, narednik Osme udarne grupe nosača. “Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Severnoatlantskog saveza, učestvovali u vežbi Neptune Strike 22 i radujemo se što ćemo s našim domaćinima provesti vreme na obali”, dodao je.

Poseta luci biće i prilika da mornari iskuse što nudi Hrvatska i ojačaće odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi. Naime, posada u Splitu učestvovaće u humanitarnoj akciji u Dečjem domu Maestral, a imaće i organizovane turističke ture. “Ova poseta splitskoj luci biće ključna za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gevin Daf, narednik nosača aviona ‘Harry S. Truman’.

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimic, najvećih nosača aviona na svetu, veličine kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je više od 300 metara i širok preko 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva Westinghouseova nuklearna reaktora te omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri miliona milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po posleratnom američkom predsedniku Hariju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Tagovi