in

Ambicija Dritana Abazovića u potpunoj nesrazmeri sa njegovom snagom

Novinar i urednik nedeljnika NIN Zoran Preradović izjavio je u Novom danu TV N1 da pad vlade Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori nije iznenađenje, ali da misli da ta zemlja iz krize ide u još veću krizu. Novinarka Vijesti Danijela Lasica rekla je za N1 da se vanredni izbori u Crnoj Gori izvesno mogu očekivati u narednih godinu dana.

Preradović je u Novom danu rekao da razume političku ambiciju dojučerašnjeg potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, ali da smatra da je ta njegova ambicija u potpunoj nesrazmeri sa njegovom snagom, a to su, kako je podsetio, četiri poslanika u Skupštini.

Dodao je i da se ne može reći da Abazovićev pokret URA nema „neki dil“ sa DPS-om Mila Đukanovića, jer eventualna manjinska vlada zavisi, kako se izrazio, „od milosti Đukanovića“.

“Ta vlada će biti nestabilna, zavisiti od poslanika DPS-a. Nije teško zaključiti da će Demokratski front dobiti nešto po dubini, verovatno nekakva mesta u upravnim odborima koja su prilično lukrativna. Videćemo da li će Abazović uspeti da bilo šta uradi. Moj utisak je da Crnu Goru vrlo brzo čekaju prevremeni izbori”, kazao je Preradović.

Ocenio je i da je Abazović “inteligentno zaključio” da su saradnici doskorašnjeg premijera Krivokapića – ministar finansija Milojko Spajić i ministar ekonomije Jakov Milatović – iznedrili program “Evropa sad” kojim je minimalna plata podignuta na 450 evra, prosečna na 700 evra, i ukinta naplata doprinosa za zdravstveno osiguranje.

“Mi znamo da su Spajić i Milatović spremali stranku u kojoj bi bio i Krivokapić. Ta stranka bi uzela zasluge, i to opravdano, za taj paket mera za koji mislim da su najviše zainteresovani građani Crne Gore. Abazović na ovaj način sprečava to, videli ste njegovu izjavu da vlada nastavlja sa programom ‘Evropa sad'”, ukazao je urednik NIN-a.

Vanredni izbori trenutno odgovaraju samo Krivokapiću

U Novi dan se iz Podgorice uključila i novinarka Vijesti Danijela Lasica koja se saglasila da Crnu Goru sa manjinskom vladom očekuje još dublja kriza.

“Ne očekujem da će Dritan Abazović imati lak zadatak. Očigledno je da će mu Milo Đukanović ponuditi mandat. Dosad se govorilo da DPS neće biti u vladi, da neće biti SDP-a, i SD-a, ali očigledno je da DPS neće to tako lako prepustiti”, ocenila je Lasica.

Dodala je i da je ponašanje Demokratskog fronta čudno, jer je ta koalicija dosad bila ta koja je podizala tenzije i izvodila narod na ulicu, a ovih dana iz njihovi redova “nema nikakvih adekvatnih odgovora”.

“Čuje se u Podgotici da da je dogovor da oni koji su po dubini raspoređeni, a dolaze iz redova DF-a, da će ostati na tim pozicijama makar narednih godinu dana, koliko se planira trajanje nove vlade”, navela je Lasica.

Istakla je i da vanredni izbori u ovom trenutku ne odgovaraju nikome ni u vlasti, ni u opoziciji, osim možda Zdravku Krivokapiću, ali da se može očekivati da će u narednih godinu dana građani Crne Gore sigurno ponovo glasati o sastavu parlamenta.

Podsetimo, u Skupštini Crne Gore sinoć je izlglasano nepoverenje vladi Zdravka Krivokapića. Konsultacije u vezi sa novim mandatarom mogle bi početi već danas.