in

Ambasador Srbije u Crnoj Gori: Nadam se povlačenju odluke o mom proterivanju – Region

Poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji može biti prekretnica i novo poglavlje u mnogo boljim odnosima između dve države, smatra Vladimir Božović, koji iz Beograda i dalje obavlja funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, iako ga crnogorska vlast osporava, prenose Vijesti.

On za Vijesti kaže da saradnja između Srbije i Crne Gore mora biti na višem nivou i izražava nadu da će „nedemokratska i nediplomatska odluka“ prethodne Vlade o njegovom proterivanju biti povučena.

Božović je odlukom Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore 28. novembra 2020. proglašen nepoželjnom osobom, nakon što je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „slobodnom voljom crnogorskog naroda“. MVP je saopštilo da se Božović kontinuirano mešao u unutrašnje stvari Crne Gore. Srbija je reagovala proterivanjem crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića, ali je, nakon preporuke iz EU, tu odluku povukla.

„Još jednom izražavam nadu da će ta nedemokratska i nediplomatska odluka prethodne vlade biti povučena, a ruka Srbije pružena povlačenjem odluke o reciprocitetu, tj. ukidanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Beogradu, prihvaćena. Do tada nastavljam sa obavljanjem dužnosti u ovim otežanim uslovima iz Beograda dokle god je procenjeno da je to u najboljem interesu Srbije“, rekao je Božović.

Tagovi