in

Ambasada Rusije indirektno preti BIH, širi mitove i neistine

Ambasada Rusije indirektno preti BIH, širi mitove i neistine

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini je ukazala da ambasada Rusije u toj zemlji “indirektno preti BiH i njenim političkim izborima, na koje ima suvereno pravo”.

„Prestanite da pretite ljudima i naučite da živite u miru. Tako to čine zemlje EU od njenog utemeljenja“, piše u tekstu s potpisom „Mlade diplomate EU“ što je aluzija na niz članaka na Fejsbuku u kojima „mlade diplomate“ ambasade Rusije u BIH, kako ambasada tvrdi, „nestandardnim, kreativnim jezikom govore o odnosima između Rusije i Bosne i Hercegovine“.

Delegacija EU međutim smatra da te ruske diplomate „šire mitove i čiste neistine na društvenim mrežama, ironično u ime ‘raskrinkavanja mitova’ „, i ističe da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

„Vrlo je jasno, uzme li se međunarodno pravo, ali i proste veštine posmatranja, da postoji agresor – Rusija, i žrtva – Ukrajina. Isključivo Rusija snosi odgovornost za ogromnu patnju naroda Ukrajine“, piše u tekstu.

Povod za tekst, saopštila je Delegacija EU u BiH, je ovogodišnje i prošlogodišnje rusko obeležavanja Dana diplomatskih radnika.

„U ovo vreme prošle godine, ruske diplomate su iskoristile povod svog Dana diplomata za empatična uveravanja da Rusija neće izvršiti invaziju na Ukrajinu. Njihovim ovogodišnjim istupima se jednako može verovati“, navedeno je u tekstu.

Delegacija EU je ocenila da isključivo Rusija snosi odgovornost za rast cena osnovnih namirnica i energenata u svetu, uključujući i BiH: „Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, ne bismo se suočavali sa posledicama koje imamo na robnim tržištima“.

U tekstu piše da u Ukrajini „nije bilo ugnjetavanja onih koji govore ruskim jezikom“, a primer je da je televizijska emisija „Sluga naroda“ koju je Volodimir Zelenski snimao pre no što je postao predsednik, bila na ruskom jeziku.

„Tačno je da su od 2014. godine, a posebno od 24. februara 2022. Ukrajinci počeli koristiti više ukrajinski jezik. To je prirodna posledica vaših (ruskih) brutalnih poteza“, naglašava se u tekstu.

Govoreći o ruskoj tvrdnji o „nacistima“ na vlasti u Ukrajini, Delegacija EU u BiH je u tekstu s potpisom „Mlade diplomate EU“, poručila ambasadi Rusije da je Zelenski – Jevrejin.