Aleksić: Legalizuju marihuanu da spasu režim odgovornosti za Jovanjicu

Aleksić: Legalizuju marihuanu da spasu režim odgovornosti za Jovanjicu

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić izjavio je danas da najava legalizacije marihuane u Srbiji stvara sumnju da je to pokušaj da političari iz vrha vlasti izbegnu odgovornost za njeno uzgajanje na farmi Jovanjica jer se očekuje i nova optužnica koja bi obuhvatila i njih kao nalogodavce.

„Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se pozvao na jednu preporuku Ujedinjenih nacija s kraja prošle godine. Ali kada se pogleda period od 2018. do 2020. godine od 175 preporuka iz oblasti zaštite ljudskih prava, a Srbija ih je prihvatila, samo su tri i to delimično ispunjenje“, rekao je Aleksić, na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, kada se tokom nekog krivičnog postupka menja zakon, prema optuženima se primenjuje blaži pa u tome treba tražiti motiv za ovu dekriminalizaciju marihuane.

On je rekao da godinama neke organizacije traže legalizaciju marihuane u medicinske svrha ali za ovu vlast to nije bila tema, a onda su je se „naprasno“ setili kada je kod Beograda otkrivena najveća plantaža marihuane u Evropi.

Takodje, Aleksić je naveo da je predsednik države Aleksandar Vučić izjavio kako je spreman da javno odgovara opoziciji na sva pitanja o Jovanjici pa mu je poručio da je prihvata takav susret uživo u emisiji Radio televizije Srbije.

„Nemojte da bežite niste valjda tolika kukavica kad ste već pozvali na to“, rekao je Aleksić.