in

Aktivisti kažu – od Vučića nisu ni očekivali mnogo, najavili karavan kroz Srbiju

Ekološki aktivisti već pet dana kampuju ispred Predsedništva, a na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se sa njima neće sastati kažu da su tako nešto i očekivali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je rekao da ne planira da se sastaje sa njima i ispunjava želje, kako navodi, onih koji protestuju zarad sopstvene promocije i samoproklamovanih lidera.

savo manojlović n1

Aktivisti kažu da od predsednika i nisu očekivali mnogo, pa ni to da će se ikada sresti sa njima, odnosno da će doći u kamp, navodi reporter N1.

Na to što je Vučić rekao da im jedino može doneti kafu i čaj, aktivisti odgovaraju da od njega jedino žele zakon kojim bi se zabranilo iskopavanje litijuma i bora. Svesni su da vlada i skupština i predsednik neće usvojiti taj njihov zakon, jer se sutra očekuje raspuštanje skupštine. Zato su za sutra zakazali veliki protest, a kom još nema detalja – ni da li će biti protestne šetnje, da li će biti govornika, da li će biti upućeni neki novi zahtevi, navodi reporter N1.

Poručuju da bez obzira što će skupština biti raspuštena, oni će, kako kažu, i u toku kampanje nastaviti da vrše pritisak.

“Do izbora mi ne možemo da vršimo pritisak ni na koga, ali možemo da idemo kroz Srbiju i da pričamo narodu da je jedno veliko zlo raširilo krila nad Srbijom i da tom zlu sadašnja vlast nije htela da stane na put i da sigurno neće ni sledeći put kada budu glasali, pa da, kada budu glasali, da povedu računa – ako ne žele Rio Tinto, da ne glasaju ove sadašnje”, navodi aktivistkinja Ljiljana Bralović.

Oni kažu da će nakon što počne izborna kampanja i oni organizovati svoj karavan koji će građanima ukazivati na opasnosti od eksploatacije litijuma.