in

Aktiviste u Banjaluci napalo oko 30 huligana, policija ih nije štitila

Aktiviste u Banjaluci napalo oko 30 huligana, policija ih nije štitila

Žana Gauk, novinarka Žurnala za N1 je komentarisala napad na aktiviste “BH Povorke ponosa” u Banjaluci rekavši da je među povređenima i novinarka i aktivistkinja Vanja Stokić te da iza ovog nasilja stoji oko 30-tak huligana, a da policija nije stala u zaštitu.

Gauk je ispričala da ju je kolegica Stokić pozvala nakon što je pregledana u Hitnoj pomoći.

“Ispričala mi je kako se sve odvilo. Naime, kolegica Stokić je došla da pozdravi svoje prijatelje iz ‘Povorke ponosa’, međutim, kada je došla ispred prostorija Transparency Internationala, tu su se zaustavila dva policijska automobila i za njima je došlo do 30-tak huligana i odmah su krenuli u napad.

Deo aktivista koji je upozoren od policije da se raziđu i da im ne mogu da im garantuju sigurnost, se razbežao, a pojedini su se vratili u prostorije Transparency Internetionala, a huligani su moju kolegicu Stokić uhvatili i njenog prijatelja i aktivistu Ajdina Kambera.

Ona je pokušala stati iza građana okupljenih u naselju Mejdan oni su rekli da je ‘njihova’ i zgrabili su je i bacili preko zida. Povredila je lakat, ali srećom lakša je povreda. Ajdina su tukli, razbijena mu je flaša o glavu i uspeli su nekako da pobegnu i seli u auto i kružili po naselju ostale aktiviste da im pomognu”, dodala je Gauk.

Dok su tražili aktiviste, kako nam je kazala, naišli su na policijsku patrolu i pitali su da ih zaštite, međutim, to nisu dobili.

“Rekli su im da tuku ljude, ali im je policajac rekao na to da to ‘nije njihova stvar’. Nisu hteli da im daju imena i prezimena, ali imaju zapisanu tablicu njihovog službenog vozila tako da će policija svakako znati imena kolega koji nisu hteli da im pomognu i zaštite aktiviste u Banjaluci večeras”, kazala nam je Gauk.

Dodala je da prema nezvaničnim informacijama koje ona ima, samo jedan policijski inspektor je znao današnje kretanje aktivista u Banjaluci.

“Nakon što je skup jutros zabranjen”, istakla je.

Kazala je da su u Banjaluci večeras priređena neprimerena skandiranja.

“Kako predsednik RS kaže za jednu Banjaluku, demokratski grad, ovo je zaista mrak. Stojim ispred policijske uprave i rekli su da će zaštititi novinare i da slobodno možemo ući unutra na stadion gde je utakmica Borca i gde su bila ova skandiranja, ali ja se zaista ne osećam sigurno nakon svega ovoga”, poručila je Gauk.