in

Ako Dodik dodeli odlikovanje Putinu, EU će preduzeti korake protiv njega

Ako Dodik dodeli odlikovanje Putinu, EU će preduzeti korake protiv njega

Evropska unija i njene članice primile su na znanje i preduzeće primerene korake ili odluke kada je reč o proslavi Dana Republike Srpske i najavi predsednika RS Milorada Dodika o dodeli odlikovanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavio je predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da EU to osuđuje i naglasio da „ukoliko Dodik ipak odluči da najviše odlikovanje RS dodeli Putinu i nastavi da čini neprihvatljive poteze, EU će to imati na umu i odlučiti o novim koracima protiv Dodika“.

„Evropska unija osuđuje odluku vlasti RS da dodeli odlikovanje Putinu zato što je on direktno odgovoran za ilegalnu agresiju na Ukrajinu stradanja ukrajinskih građana i razaranje infrastrukture“, rekao je portparol u EK.

On je dodao da „svrstavanje uz Putina u tim okolnostima znači međunarodnu izolaciju Republike Srpske i njenog vođstva“, naglasivši da je odlikovanje Putina „za žaljenje i pogrešno“.

Portparol visokog evropskog predstavnika Žozepa Borela je naveo da „Dodik zna veoma dobro šta očekuju EU i njene članice i šta on, njegove vlasti i BiH u celini treba da učine da bi napredovale na evropskom putu“.

Čelnik RS „veoma dobro zna da EU i zemlje članice odbacuju sve poruke koje izazivaju podele i korake koji podrivaju jedinstvo i teritorijalnu celovitost BiH“, podvukao je Stano i time odgovorio na pitanje novinara kako EU gleda na poruku Dodika da je „kucnuo čas da svi Srbi treba da žive u jednoj zemlji“.

Na pitanje kako EU gleda na proslavu Dana Republike Srpske, što je Ustavni sud BiH ocenio kao protivno ustavu BiH, Stano je odgovorio da EU očekuje da se u BiH u potpunosti poštuje vladavina prava, uključujući ustavne odredbe.

Tagovi