in

“Ajme meni, jedan je doli, drugi gori!”

“Ajme meni, jedan je doli, drugi gori!”

Krajem januara doći će do istorijskog spajanja najimpresivnijeg mosta preko reke Cetine. Na 70 metara nadmorske visine povezaće se dva kraja mosta koji sada “vire” iz klisura i portala prilaznih tunela “Omiš” i “Komorjak”. Pažnju izaziva visinska razlika dve dela, koja je vidljiva i golim okom.

Most preko reke Cetine, spektakularan, ali dva dela na – različitoj visini.

Turista iz Slovenije za N1 Zagreb kroz smeh govori: “Izgleda da su to dva puta, a ne jedan. Izgleda da nisu pogodili.”

Turistkinja iz Australije takođe je iznenađena stanjem omiškog mosta: “Izgledaju kao dva mosta. Zašto ide preko prirodne planine? Meni ne izgleda lepo, izgleda čudno.”

Nedovršeni most krasi panoramu omiškog kraja i ponos je lokalaca. Kažu nam kako se svaki novi centimetar izgradnje vredno pratio. Visinska razlika izaziva niz komentara.

Meštanka Omiša veruje stručnjacima: “Ja sam mislila da se samo to meni tako čini. Ali od početka je to tako. Valjda će to oni izravnat’, nemam pojma. Oni su stručnjaci, ne mi.”

Druga Omišanka ne skriva zabrinutost: “Ajme, jedan je doli, drugi gori. Ali to će oni napraviti, podmetnit’ će oni to. Mislite da se to može, da neće ostavit’ ovako? Ajme, valjda neće ostat’ ovakav, pa valjda ga zato rade”, govori kroz smeh.

Građevinari nisu hteli pred kamere, ali poručuju kako bi nakon Nove godine sve trebalo biti dovedeno u red. Na sreću, turista, po struci inženjer iz Australije koji ovako nešto nije do sada video, kaže: “Može se s njime još nešto promeniti. Ali iz našeg ugla gledanja izgleda smešno, ali ujedno i zanimljivo.”

Slovenci nude svoje rešenje: “Treba nazvati arhitektu koji je projektirao Pelješki most da ga pitate šta treba napraviti. Pa pogledajte što je tamo uradio!”

Međutim, svi se u jednom slažu – vrednost mosta je nemerljiva i trud će se isplatiti. Tek neki od komentara lokalaca su: “Značiće puno, naročito tokom sezone kada gosti kasne, kada je krkljanac, kada treba proći hitna i tako”; “Ja ću prvi proć’ samo da vidim kako je to proć’ kroz njega”; “Hvala ti Bože, ma hvala ti Bože da završi još jednom da se i nama olakša malo.”

Nedostaje još zadnje potiskivanje sekcije mosta, duge 12 metara, da bi prelaz preko kanjona krške lepotice iznad Omiša bio napokon spojen i to u vidljivoj dužini od 152 metra.